U štrajk kreću i istarski prosvjetari

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Štrajku prosvjetara u petak, koji će obuhvatiti sve ustanove u sustavu osnovnog, srednjoškolskog te visokog obrazovanja i znanosti, pridružit će se i osnovne i srednje škole u Istri. Potvrdili su nam to predstavnici sindikata, odnosno povjerenik Sindikata hrvatskih učitelja Vladimir Milošević i povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Tanja Carić.

Oboje naglašavaju da će se tek u petak moći govoriti o broju njihovih članova koji će se solidarizirati i priključiti štrajku. Milošević ističe da u Istri imaju oko 1.800 članova i dodaje da je prilikom prethodnog izjašnjavanja podršku štrajku dalo 70 posto članova.

- Ravnatelji škola primit će najavu o održavanju štrajka, a u petak ujutro na prvom satu održat će se skup zaposlenika na kojem će se govoriti o razlozima stupanja u štrajk koji će, barem zasad, trajati do ispunjenja zahtjeva, kazao je Milošević. Na pitanje što bi poručio roditeljima, odnosno hoće li već sada apelirati na to da djecu ne šalje u školu, kazao je da sindikat neće nikome ništa sugerirati te da će se roditelji putem ravnatelja morati sami konzultirati.

Povjerenica Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Tanja Carić potvrdila je da kreću u štrajk, rekavši da nije bilo vremena za prethodno izjašnjavanje pa u ovom trenutku nije imala informaciju "kako dišu" ostali članovi, odnosno kakav se odaziv u petak može očekivati. I ona je potvrdila da će u petak već oko 11 sati imati podrobnije informacije o tome koliko je njihovih članova krenulo u štrajk.

Do zaključenja teksta nismo uspjeli dobiti potvrdu hoće li se štrajku pridružiti i zaposlenici pulskog Sveučilišta Jurja Dobrile. Naime, u Nezavisnom sindikatu znanosti i visokog obrazovanja uputili su nas na svog predstavnika na Sveučilištu Antu Matana, no do njega nismo uspjeli doći. Kako neslužbeno doznajemo, zaposlenici Sveučilišta nisu dobili nikakve informacije o tome da se u petak kreće u štrajk niti je prethodno organizirano izjašnjavanje o obustavi obaveza koje imaju na fakultetu. (D. B. P.)


Podijeli: Facebook Twiter