U što Adris ulaže 4 milijarde kuna?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vlada, navodno, priprema novi investicijski ciklus, u koji uz banke nastoji ukljuciti uspješne kompanije. Medu njima je svakako i Adris grupa. Emil Tedeschi, jedan od savjetnika predsjednika Josipovica, tvrdi da Adris ima spremne cetiri milijarde kuna, što je znacajan kapital ne samo na državnoj, vec i regionalnoj razini.

Nova investicijska inicijativa službeno je krenula iz Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), a nagada se da bi kao projekt trebala biti predstavljena do kraja ovoga mjeseca, prije nego što Vlada premijerke Jadranke Kosor pocne izradu proracuna za 2011. godinu.

Jedan od glavnih oslonaca novog projekta trebala bi biti upravo rovinjska Adris grupa, za koju se tvrdi da vec nekoliko godina samo u jednoj banci, po svoj prilici Zagrebackoj, kojoj je i komitent, ima više od pola milijarde eura. To je vjerojatno bio i glavni razlog premijerkinog posjeta Adrisu netom nakon predsjednika Ive Josipovica.

Buduci da je Adris svojedobno bio zainteresiran za proizvodnju hrane, ali se nakon neuspjelog ocijukanja s Dukatom zadovoljio kupnjom najvecih tvrtki u marikulturi, koje je objedinio u Cromarisu, potaknuta su nagadanja da je ovaj put u igri Podravka, za koju bi Vlada rado našla jakog kupca.

No, poznato je da je Adris niz godina zainteresiran za državnu osiguravateljsku kucu Croatia osiguranje, ali u tome do sada nije imao potporu državnog vrha. Buduci da je pokazao zanimanje i za ulaganje u LNG terminal, nije nemoguce da se pojavi i u nekom projektu u energetici, u kojoj je Hrvatska deficitarna, pa bi u iducem desetljecu u taj sektor trebala uložiti oko dvije milijarde eura.

U Adrisu, pak, naglašavaju da su svoje poslovne poteze najprije najavljivali dionicarima putem burze, pa ce tako biti i ovaj put. Na naše pitanje hoce li uci u investicijski ciklus koji najavljuju poslovni krugovi, iz Adrisa smo dobili odgovor koji pokazuje da su zainteresirani za ulaganja, ali ne ona koja se provlace u medijima.

Predsjednik Uprave Ante Vlahovic za obracanja dionicarima na godišnjoj skupštini rekao je da bi Adris rado ulagao u energetski sektor i to su za sada sve cinjenice koje su poznate, odgovorio je na naš upit glasnogovornik Adris grupe Predrag Grubic. (A. POKRAJAC)

VIŠE O OVOJ TEMI CITAJTE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE.


Podijeli: Facebook Twiter