U Štinjanu se izlile fekalije

Šaht iz kojeg su se izlile fekalije (D. MEMEDOVIĆ)
Šaht iz kojeg su se izlile fekalije (D. MEMEDOVIĆ)

U Štinjanu, točnije u tamošnjoj sportskoj lučici nedavno su se, za trajanja festivala Outlook i Dimensions, izlile fekalije. Očevici kažu da je cijeli plato ispred lučice, koji je u ljetnim mjesecima pretrpan parkiranim vozilima, zaplivao u smrdljivoj vodi koja je nadirala iz šahta u blizini same obale. Fekalna je voda, kažu, završila u moru, što u Herculanei, koja je intervenirala, demantiraju.

Direktor Herculanee Igor Stari, koji nam je odgovore poslao dva dana nakon našeg upita, uvjerava da su se fekalije izlile u krugu od 20-ak četvornih metara oko šahta. Tvrdi da se incident dogodio zbog toga što je kolektor fekalne odvodnje, koji povezuje kamp Brioni te naselje Štinjan s crpnom stanicom Puntižela, bio začepljen kamenjem.

Radnici Herculanee su na licu mjesta, napominje Stari, specijalnim vozilom isprali i očistili kolektor te sanirali površinu oko šahta. No, neki nam mještani Štinjana pričaju drugačiju priču. Oni tvrde da je na tom području izlijevanja fekalija bilo i prije ovog slučaja. Nekoliko dana ranije isto se, navodno, dogodilo na ulazu u kamp Brioni (bivša Puntižela). Tada je također prema njihovim tvrdnjama bilo intervencije, a kažu da su dokaz tome bili festivalski kontejneri koji su zbog ispiranja tla bili potpuno blatnjavi. Mještani kažu i da je iz lučice dopirao nesnosni smrad.

Mještani s kojima smo razgovarali misle da je izlijevanje fekalija povezano s mnoštvom ljudi koji na tom području borave u vrijeme održavanja Outlooka i Dimensionsa. Kanalizacija, prema njihovom mišljenju, očito ne može podnijeti toliko opterećenje pa na koncu svako toliko procuri neki šaht. Problem je, međutim, što se izlijevanje događa u neposrednoj blizini atraktivne obale koja gleda na otočje Brijuni pa je opasnost od zagađenja mora vrlo velika. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter