U starom gradu Buzetu započela naplata parkiranja

(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)
(Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

U starom gradu Buzetu danas je započela naplata i kontrola parkiranja. - Većina se pridržava novih pravila, a njih desetak nije u potpunosti shvatilo novi sustav, rekao nam je kontrolor naplate parkiranja Nino Flego. Tijekom jučerašnjeg dana on i kolega Maksim Vozila, upozoravali su mještane i objašnjavali im pravila novog sustava koje će dosljedno primjenjivati. Stanarima i poslovnim subjektima, uz korištenje povlaštene parkirne karte, parking je besplatan, a ostalima 10 kuna po satu.

Stanari, obveznici plaćanja komunalne naknade, imaju naime pravo koristiti povlaštenu parkirnu kartu uz jednokratnu uplatu od pedeset kuna, koliko iznose troškovi njenog izdavanja. Tzv. radijsku kartu mogu koristiti na jednom od tri vozila koje su naveli u ugovoru sklopljenom s gradskim komunalcem "Parkom". Omogućava im to parkiranje jednog vozila u starom gradu, a ostala će moći parkirati besplatno na parkiralištu kod mjesnog groblja. Poslovni subjekti koji su obveznici plaćanja spomeničke rente, poput hotela, ugostitelja, frizerki, kozmetičarki i suvenirnica, imaju pravo na još jednu povlaštenu kartu za svoje klijente.

"Park" je uveo kontrolu parkinga, a za početak zaposlio dva djelatnika. Postavljena su tri parkirna automata, na Šetalištu Vladimira Gortana, Titovom trgu i Trgu Matka Laginje. Dva su na kovanice i jedan na kreditne kartice, a omogućeno je i plaćanje usluge SMS-om. Ljetni režim naplate je od 1. travnja do 30. rujna svakim danom od 7 do 23 sata, a zimski režim od 1. listopada do 31. ožujka, svakim danom od 8 do 20 sati.

Nedostatak parkirališnog prostora višegodišnji je problem starog grada, a uvođenjem naplate parkiranja namjerava se smanjiti broj vozila unutar starogradskih zidina. Svi posjetitelji će doduše moći parkirati u starom gradu, ali će za to platiti, a moći će i besplatno parkirati na parkiralištu kod gradskog groblja te protegnuti noge do starog grada.

Parkiralište kod groblja, ističe direktorica "Parka" Ervina Kisiček, prošireno je za desetak novih parkirnih mjesta i obilježeno tako da je sada na toj lokaciji na raspolaganju ukupno četrdesetak parkirnih mjesta, a regulacija prometa na parkiralištu napravljena je sukladno propisima.

U Mjesnom odboru Buzet- Stari grad smatraju da je novi sustav naplate parkiranja dobar početak, s time da će se svi nedostaci rješavati u hodu, a uz određene korekcije sustava, trebat će dograditi parkiralište jer će ono na groblju uskoro biti tijesno.

- Ima mještana koji su nezadovoljni novim sustavom automatske naplate parkiranja. Najviše je primjedbi na cijenu parkinga od 10 kuna po satu. Nezadovoljni su i pojedini djelatnici katastra kao i ugostitelj te gosti jednog kafića jer njih će uključujući parkiranje, kava koštati 15 kuna i radije će je, kažu, popiti na Fontani. Obratili smo se Gradu i "Parku" da se to pokuša riješiti i izići u susret ugostitelju jer je to usluga koja je potrebna starom gradu, istaknuo je predsjednik MO-a Buzet- Stari grad Goran Jambrošić. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter