U staroj internoj bit će laboratoriji za istraživanja u STEM području


Jedna od zgrada u krugu stare bolnice u Zagrebačkoj ulici, ona u kojoj je nekada bio interni odjel, učestalo je na meti vandala. Iako su ulazi u zgradu zatvoreni, vandali gotovo svakodnevno ipak pronalaze način kako ući i naravno napraviti što više štete. Pogotovo otkad je porušena stara zgrada Medicinske škole koja je bila preko puta. Tome svjedoče i brojni susjedi te apeliraju na Grad, bolnicu i Sveučilište da zaštite tu zgradu od daljnje devastacije i propadanja.

Znanstvena infrastruktura

Kako smo saznali u Istarskoj županiji, oni su u prosincu lani tu zgradu prepustili Sveučilištu Jurja Dobrile, a iako se bolnica brinula za njenu zaštitu, i ona je tu mjeru u svibnju ove godine odlučila prepustiti Sveučilištu. Što će u konačnici biti s tom zgradom i tko će je čuvati od daljnje devastacije upitali smo nadležne na Sveučilištu.

- Otkad smo preuzeli obvezu čuvanja zgrade stare interne, a nakon što nam je prepuštena od strane Istarske županije, nastojimo na sve moguće načine zaštititi ulaze. Stavljamo mreže, željezne rešetke, pojačali smo ophodnju koju imamo ugovorenu sa firmom BAK, preko ljeta smo dodatno zakucali prozore i vrata, onako kako se to nekada činilo, prekriženim daskama. Ma svašta pokušavamo, ali nam ih nakon nekog vremena odvale i onda moramo sve ispočetka, kaže nam Lorena Mošnja-Škare, prorektorica za poslovne odnose i financije Sveučilišta.

Istaknula je da tu neće biti trajnog rješenja sve dok se prostor ne stavi u funkciju, stoga je i njima u interesu da to bude što prije.

- Skupština Istarske županije u prosincu lani dala nam je pravo građenja na taj prostor jer smo mi uvijek u potrebi za novim prostorima, i za nastavni i za istraživački dio. Ovo bi nam konkretno trebalo za znanstvenu infrastrukturu, za istraživanja. Upravo smo u tom smislu pripremili svu potrebnu dokumentaciju da možemo aplicirati za fondove Europske unije, kaže nadalje Mošnja-Škare.

Spremni za EU fond

U ovoj bi zgradi, prema pripremljenim projektima, trebali biti laboratoriji koji bi pratili nastavno područje u STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics )zanimanjima  - za što je Sveučilište nedavno otvorilo nove studijske programe i dalje ih poboljšava.

- Ovdje bi trebao biti laboratorij za istraživanja u zdravstvu i to za studij sestrinstva koji smo nedavno otvorili jer bi time i znanstvenom infrastrukturom pratili istraživački rad. Osim toga, lokacija je blizu nove bolnice, pa i to ima praktičnu stranu, jer sestre mogu na praksu ići u bolnicu, a ovdje će imati i dodatno obrazovanje čime ćemo stvoriti jednu lijepu cjelinu. Nadalje, ovdje bi trebao biti i laboratorij za istraživanje mora u sklopu studija Znanost o moru. Trenutno se pomažemo s rovinjskim institutom, a sada bi imali svoj laboratorij za istraživanje bioloških resursa mora, pojasnila je nadalje Mošnja-Škare.

S obzirom da u sklopu obrazovanja za STEM zanimanja imaju i stručni preddiplomski studija Proizvodno strojarstvo, ovdje bi se osigurao prostor i za treći laboratorij za toplinsku znanost, hidrodinamiku i elektrotehniku.

- STEM programi pratit će tako i STEM istraživanja. Stoga smo pripremili svu dokumentaciju za aplikaciju na odgovarajući EU natječaj i kada se otvori bit ćemo spremni aplicirati. Prema sadašnjim informacijama, natječaj se očekuje najesen, a riječ je o javnom pozivu za financiranje zalihe infrastrukturnih projekata, a naš projekt nazvan je Razvoj znanstveno-istraživačke infrastrukture Sveučilišta u Puli. Prije nismo niti mogli aplicirati jer nismo mogli doći na indikativnu listu s obzirom da nismo imali pravo građenja. Županija nam je to omogućila i sada smo spremni za dalje. Želimo ovaj prostor što prije zaokružiti i privesti namjeni. Upravo su ovi projekti u skladu i s nacionalnim ciljevima o ulaganjima u STEM područje, a sve više ti su ciljevi kompatibilni s ciljevima sveučilišta, ali se STEM područja sve više "uvlače" i u strategije, pa se tako nalaze i u onima Grada Pule i Istarske županije, ustvrdila je na kraju Mošnja-Škare.

Investicija od 48 milijuna kuna

Zgrada stare interne prostire se na oko 2.150 četvornih metara koji bi se, dakle, prenamijenili u laboratorije Sveučilišta Jurja Dobrile. Riječ je o investiciji od oko 48 milijuna kuna, a na Sveučilištu očekuju da bi taj iznos u cijelosti bio pokriven iz fondova Europske unije s obzirom da se izgradnja znanstvene infrastrukture dosad pokrivala u 100-postotnom iznosu. Međutim, ističu, treba sačekati natječaj da bi bili sigurni u raspisane uvjete. (Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)


Podijeli: Facebook Twiter