U stanu uhicenog Željka Milovanovica naden arsenal oružja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U beogradskom naselju Dorcol sinoc je uhicen Željko Milovanovic (43) zvani Gavro, osumnjicen za ubojstvo suvlasnika i direktora Nacionala Ive Pukanica i njegovog suradnika Nike Franjica u Zagrebu. To uhicenje potvrdili su i srbijanski ministar policije Ivica Dacic i direktor policije Srbije Milorad Veljovic. Milovanovic je bio naoružan pištoljem kojem je, prema Dacicevim rijecima «metak bio u cijevi». Prema dosadašnjim rezultatima istrage u Hrvatskoj, Milovanovic je zapravo glavni egzekutor u likvidaciji Pukanica i Franjica. On je u dvorište kod Nacionalove zgrade unio eksplozivnu napravu na skuteru koji je ostavio u blizini parkiranog automobila suvlasnika i direktora Nacionala. Teretilo ga se i za to da je mjesec dana nadzirao Pukanicevo kretanje iz stana koji je unajmio preko puta zgrade Nacionala, odakle je mobitelom i aktivirana eksplozivna naprava koja je na mjestu usmrtila izdavaca i njegovog direktora marketinga.

Ovo je drugo uhicenje vezano za ubojstvo Ive Pukanica u protekla dva dana, nakon što je u subotu policija smjestila iza rešetaka i Milenka Kuzmanovica, jednog od suradnika Sretena Jocica, znanog kao Joca Amsterdam, koji je odnedavno takoder u pritvoru.

Nakon atentata u Zagrebu Željko Milovanovic je lani krajem listopada boravio na podrucju Doboja, u BiH, ali ga entitetska policija Republike Srpske nije uspjela uhititi. Prilikom premetacine njegova stana, uz brojne mobitele i nekoliko elektronickih uredaja, nadena je i kaciga koju je nosio kada je na skuteru unio eksploziv u dvorište Nacionala.

Milovanovic je uhicen u iznajmljenom stanu u Ulici Dunavski kej bb, u kojem je policija odmah po uhicenju obavila detaljan pretres. Kako se neslužbeno doznaje, Milovanovic je stanu, koji je iznajmio samo prije cetiri dana, imao pravi mali arsenal oružja - pronadena su dva automatska poštolja «škorpion», cetiri prigušivaca, još cetiri pištolja i veca kolicina streljiva. Za njim je izdana Interpolova tjeralica, ima dvojno, a po nekim spekulacijama i trojno državljanstvo. Državljanin je Hrvatske, gdje i roden, te BiH, a 2005. godine bio je nastanjen u Somboru, u Vojvodini i, navodno, ima i dokumente Srbije. U svakom slucaju, Milovanovic ima poveci policijski dosje, a sedam godina bio je pripadnik ozloglašene Jedinice za specijalne operacije Milorada Ulemeka Legije, jedan od optuženh za ubojsvo premijera Srbije Zorana ?indica. Dugo se spekuliralo da se Milovanovic krije u BiH, odnosno na teritoriju Republike Srpske, a za njim su tragale gotovo sve policije u regiji. U Osijeku je optužen za ratne zlocine u Slavoniji, a zbog ubojstava, pljacki, otmica i krada, gone ga pravosudno-policijski organi u Beogradu, Novom Sadu i Subotici. U Beogradu se spekulira da je prekjucerašnje uhicenje Kuzmanovica policiju dovelo i do Milovanovica.

Kuzmanovic i Milovanovic uhiceni su nakon što se u petak u Zagrebu gotovo tajno pojavilo visoko izaslanstvo srpske policije. Jucer nitko nije htio potvrditi niti da se taj sastanak zbilja održao, a kamoli da je na njemu operativno nešto obavljeno u slucaju "Pukanic", do sada najbolje odradenom slucaju kada su policije Hrvatske i Srbije u pitanju. Ipak, neslužbene informacije govore kako su se na tom sastanku izmijenili odredeni dokumenti baš o ovom slucaju. Može se pretpostavljati da je hrvatska policija svojim srpskim kolegama ustupila dijelove iskaza zašticenog svjedoka koji vec neko vrijeme uživa zaštitu posebne policijske postrojbe.

Naime, hrvatska je policija još u listopadu prošle godine uhitila Kuzmanovica, sumnjiceci ga da je sudjelovao u detaljno planiranoj likvidaciji Pukanica. U pritvoru je proveo cak 55 dana. No, nakon toga je pušten, uz prekid istražnog postupka, jer policija i istražni sudac nisu došli ni do kakvih dokaza da je sudjelovao u atentatu. Dok je ležao u remetineckom pritvoru iz policijskih i obavještajnih krugova u medije je puštena informacija kako je Kuzmanovic osobno iz Srbije donio vojni eksploziv kojim je ubijen Pukanic.

Dvije su države probleme oko neizrucivanja odlucile riješiti na nacin da MUP RH srpskoj policiji u potpunosti prepustio vodenje istrage protiv njihovih državljana. Dio iskaza zašticenog svjedoka ocigledno je stavio «putra na glavu» i Kuzmanovicu. Iz slucaja "Pukanic" tako se sada do daljnjega traga samo za Bojanom Guduricem zvanim Bajone.


Podijeli: Facebook Twiter