U stanu u Puli pronadeno 27,5 kg heroina

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog upletenosti u krijumcarenje oko 27,5 kilograma heroina i preko 42 kilograma smjese za miješanje s drogom u cetvrtak su u Istražni centar Županijskog suda u Rijeci iz rijeckog USKOK-a privedena cetvorica osumnjicenih.

Dežurnom sucu istrage Valentinu Ivaneticu dovedeni su Imri Bajrami (57), njegovi sinovi Džemailj (34) i Muhamed (31) Bajrami, svi iz Pule, te Emil Mitev (49), državljanin Bugarske, s prebivalištem u Sofiji.

Cetvorka je osumnjicena za zloporabu droga i za udruživanje radi pocinjenja tih kaznenih djela. Sudac istrage odredio je svima istražni zatvor od mjesec dana.



U slucaju obitelji Bajrami, oca i sinova, istražni zatvor je odreden zbog opasnosti od ponavljanja djela, utjecaja na svjedoke i osobito teških okolnosti. Bugarinu je odreden zatvor zbog istih razloga te opasnosti od bijega. Prijedlog branitelja za odredivanjem jamstva kojim bi se zamijenio istražni zatvor je odbijen.

Kako neslužbeno saznajemo, zaplijenjena droga pronadena je u unajmljenom stanu u Puli, a osumnjiceni Bugarin bio je kurir.

Prethodno je, takozvanom balkanskom rutom, droga navodno iz Makedonije doputovala u Zagreb, nakon cega ju je, navodno, jedan od osumnjicenika automobilom prevezao do Pule.

Buduci da se radi o slucaju pod ingerencijom USKOK-a, informacije doslovno cure na kapaljku, no prema neslužbenim saznanjima, cini se da je droga bila namijenjena zemljama Europske unije.

Policija na pulskoj Verudi vec cetiri dana

Od ukupno zaplijenjenih 27,5 kilograma heroina i 42 kilograma punila može se dobiti 69.500 jednogramskih doza heroina cija bi tržišna vrijednost mogla biti veca od 20 milijuna kuna ili oko 2.78 milijuna eura, ako pretpostavimo da je heroin bio takve cistoce da se mogao pomiješati sa svih 42 kilograma punila, a uzmemo li u obzir da se gram takve heroinske mješavine u ulicnoj prodaji može nabaviti za oko 300 kuna.



Opsežna akcija USKOK-a u Puli zamijecena je vec u utorak u dva stana na dvjema razlicitim adresama u naselju Veruda, konkretno u Zoranicevoj 6 i Ulici Alda Negrija 22. Na tim su adresama gradani primijetili nekoliko službenih policijskih osobnih vozila, defendere te policajce u uniformi i civilu, vozila Hitne pomoci, a neki kažu da su culi pucnjavu, vidjeli mrtvozornika, forenzicare i istražnog suca.

Sve upucuje na USKOK-ovu akciju i privodenje u cetvrtak istražnom sudu u Rijeci Imrija Bajramija, njegova dva sina iz Pule i Bugarina Emila Miteva.

Naseljem se vec u utorak, a iducih dana i cijelim gradom, proširila prica da se u Zoranicevoj 6 dogodilo ubojstvo, odnosno da je jedna osoba ubijena, a druga ozlijedena. Buduci da nam iz pulske policije na pisani upit u srijedu o dogadajima na Verudi nisu ništa odgovorili, a u cetvrtak su zanijekali bilo kakvo postupanje Policijske uprave istarske, nije nam preostalo drugo nego potražiti ocevice.

Prema našim saznanjima, radilo se o udruženoj višemjesecnoj akciji policije u kojoj je zaplijenjeno više od pedeset kilograma heroina.

Je li bilo pucnjave?

- Da, vidjela sam gomilu policajaca u utorak. Ovuda su prolazili prije no što sam završila smjenu. Bili su u civilu i odorama, u policijskim vozilima i vozilima bez oznaka. Stalno su neki odlazili, a drugi dolazili. Izmjenjivali su se. Parkirali bi se uz cestu i nisu odjednom svi izašli iz auta, nego jedan po jedan.

Policija je razvukla traku i sve su mjerili. Ne znam što se dogodilo, ali procurila je prica da se cula pucnjava te da je jedna osoba ubijena, a druga ranjena. Ta ranjena osoba je u bolnici i cuva je policajac. Govori se i da se radi o petnaest kilograma heroina, rekla nam je konobarica Mira iz obližnjeg ugostiteljskog objekta, Verudežima poznatog vlasnika Šabana.

Neki od gostiju, uglavnom stariji muškarci, rekli su nam da su culi pricu o pucnjavi i ubojstvu, neki su potvrdili da su vidjeli policiju te da su culi da se radi o pedeset, a ne o petnaest kilograma droge.

- Cula sam strašnu buku koja je dopirala iz donjeg stana. Ne nam što se dogadalo, ali smo se unuk i ja uplašili. U donjem stanu žive podstanari, ja vam stvarno ne znam tko, rekla nam je stanarka u Zoranicevoj 6 dodavši da nije cula
nikakvu pucnjavu.

Vidjeli smo Bajramija u lisicama

Od drugih osoba saznali smo da se istog dana, samo dvjestotinjak metara dalje, odvijala paralelna policijska akcija u stanu u višekatnici na adresi Aldo Negri 22.

- Da, bilo je tu u utorak puno policijskih vozila i policajaca. Od onda su tu svaki dan. Upravo su sada bili ovdje dolje, rekao nam je jedan susjed potvrdivši nam sumnju da smo se upravo mimoišli s inspektorima koji su u vrijeme našeg dolaska ispred zgrade razgovarali te se razišli i odvezli s troja vozila bez policijskih oznaka. Jedno je bilo zagrebacke, drugo rijecke, a trece pulske registarske oznake.

Od stanara smo saznali da su bili u stanu na cijim vratima piše prezime Bajrami. Saznajemo da u tom stanu vec dulje živi mladi muškarac sa suprugom i jednim djetetom. Prije njega tu je živio njegov stariji brat s dvoje djece, a još ranije njihov otac.

"Vidio sam da su Bajramija dovezli pred zgradu s lisicama. Valjda je tražio da mu skinu lisice da bi zapalio cigaretu. Kada je popušio cigaretu, vratili su mu lisice na ruke", rekao nam je jedan stanar iz Negrijeve ulice. (Silva BODLAJ IVAŠIC, snimili Dejan ŠTIFANIC i Sergej DRECHSLER/Novi list)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD PETKA.


Podijeli: Facebook Twiter