U Stanciji Grande golf igralište i hotel

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Umaški vijecnici pokrenuli su izradu ciljanih izmjena i dopuna Prostornog plana grada Umaga za podrucje Stancije Grande, za potrebe brže realizacije istoimenog projekta golf igrališta na prostoru oko tamošnje nekadašnje ladanjske vile te izradu urbanistickog plana uredenja tog golf igrališta.

Po odredbama županijskog prostornog plana, s kojim se umaški istovrsni dokument mora uskladiti, osim golfa, unutar tog gradevinskog podrucja planirana je i realizacija turistickog naselja s oznakom T1, kapaciteta 200 postelja.

Izmjene umaškog plana jedan su od preduvjeta za realizaciju projekta golfa i hotela, u koji 700 milijuna kuna kani investirati ovdašnja tvrtka Pelagius. Projekt obuhvaca golf igralište s 18 rupa i hotel visoke kategorije sa 180 postelja.

Prvotno je obuhvat UPU-a bio 60 hektara, a kasnije, nakon što su vijecnici prihvatili amandman kolege IDS-ovca Danielea Fattora, obuhvatu plana pripojene su još tri velike parcele u državnom vlasništvu, tik do ceste Savudrija - Stancija Grande - Alberi, što ce naposljetku omoguciti izgradnju golf terena s 18 rupa. Naime, za teren takve velicine u startu je nužno osigurati 70 hektara zemljišta.

Nekadašnja ladanjska vila, spomenik kulture (danas u fazi raspadanja), poznatija kao Villa Cesare, planom je odredena da bude klupska golf kuca, s pratecim uslužnim djelatnostima. Urbanisticki plan obuhvaca upravo podrucje koje se razvija oko tog kulturnog dobra, koje je zaštitilo Ministarstvo kulture.

Obuhvat plana granici s turistickom zonom Alberi, zapadno sa zonom posebne (vojne) namjene i stambenim naseljem Savudrija, a obuhvaca u cijelosti i površinu koja je PP-om Umaga namijenjena sportu i rekreaciji. U manjim dijelovima UPU obuhvaca poljoprivredno i šumsko zemljište.

Zbog važnosti i vrijednosti investicije, koja bi trebala otvoriti stotinjak radnih mjesta, vijecnici su bili suglasni, jedino su kritizirali što redovito prednost imaju prostornoplanski dokumenti za investitore, dok su oni za gradane uvijek nekako na cekanju. (T. KOCIJANCIC)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD SUBOTE.


Podijeli: Facebook Twiter