U stambenim zonama zabranjeni su građevinski radovi

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Jesu li usred turističke sezone u Puli dozvoljeni građevinski radovi, upitala nas je jedna čitateljica (podaci poznati redakciji) i konkretno iznijela problem koji muči nju i stanovnike novih zgrada na Premanturskoj cesti. Tamo, naime, unatoč ljetnoj sezoni i brojnim turistima koji ljetuju u tamošnjim apartmanima, privatni investitor gradi zgradu. Kako 
nam je ispričala naša sugovornica, nabijanje, vika, rušenja i bušenja krenu s prvim satima jutra i traju do popodneva, nekad i duže, ovisno o radovima. 

Prijavite ih komunalnim redarima

- Pitam se kakva je to kvaliteta života svih nas okolo, pogotovo sada kada je dan dug, a zbog topline svi su nam prozori otvoreni. Tako se doista ne može živjeti. Na tom gradilištu do nas nekada je bila stara zgrada koja je najprije srušena, a ne treba niti govoriti koliko su glasni bili ti radovi. Sada se na njenom mjestu gradi nova i ti su radovi jednako glasni. I jednako nepodnošljivi. Je li moguće da je u Puli dozvoljena takva gradnja tijekom trajanja turističke sezone? 
Postoje li ikakve zabrane ili izuzeci, pitala se naša čitateljica, apelirajući ujedno na Grad da u naselju srede i jedinu, ali još uvijek bijelu cestu te im postave javnu rasvjetu, jer toga nemaju već gotovo punih pet godina.

Iz Grada Pule načelno su nam odgovorili da komunalni redari, po Odluci o komunalnom redu, po svakoj zaprimljenoj prijavi vezanoj za izvođenje građevinskih radova tijekom ljetne sezone, ali i po službenoj dužnosti, djeluju na terenu i u skladu sa svojim ovlaštenjima poduzimaju radnje i pokreću postupke. 

- Prema navedenoj Odluci, te njenim izmjenama i dopunama, od 15. lipnja do 15. rujna tijekom kalendarske godine u zonama Grada namijenjenim samo stanovanju i boravku zabranjuje se izvođenje radova koji proizvode buku u otvorenom prostoru iznad 55 decibela. U navedenom razdoblju u vremenu od 20 sati do 8 sati drugog dana nije dozvoljeno obavljanje građevinskih radova koji proizvode buku koja se emitira u otvoreni prostor, kažu nadležni iz Grada Pule u svom odgovoru.

Iznimka su posebne investicije

Naravno, postoje i izuzetne situacije, a kako ističu, takve se situacije odnose na potrebe izgradnje objekata od posebnog interesa za Grad, odnosno ukoliko su investitor Grad, 
komunalna društva i javne ustanove, te za potrebe izgradnje objekata planiranih Programom gradnje objekata i uređaja odnosno Programom održavanja komunalne infrastrukture.

- Na te se radove ne odnose odredbe o zabrani izvođenja radova iz stavka 1, naglašavaju iz Grada.

Odgovarajući na mogućnost uređenja prilazne ceste dodaju da Grad Pula kontinuirano i planski provodi aktivnosti koje su od utjecaja na podizanje sigurnosti kao i životnog 
standarda njegovih stanovnika te je tako u planu i izgradnja prometnica u tom dijelu sa svom pripadajućom infrastrukturom. 

- Konkretna realizacija planiranih aktivnosti ovisi o raspoloživim financijskim sredstvima, 
ali i, nerijetko, na terenu prisutnim imovinsko-pravnim aspektima koje je potrebno prethodno rješavati, naglašavaju iz Grada. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter