U štalama na sjeveru Istre svega 650 goveda

Troškovi se povećavaju, a prihodi su sve manji (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Troškovi se povećavaju, a prihodi su sve manji (G. ČALIĆ ŠVERKO)

U Veterinarskoj ambulanti Buzet obavili su inventuru goveda prema podacima o osjemenjivanju iz koje proizlazi da je predlani umjetno osjemenjeno 199, a lani 196 krava, dakle svega tri krave manje. To nije ukupan broj krava, ali je pokazatelj kretanja stočnog fonda iz kojeg proizlazi da bi se silazni trend barem nakratko mogao zaustaviti.

- Kada sam početkom 1970. godine došao raditi u Veterinarsku ambulantu bilo je oko 800 osjemenjenih krava, taj se broj postepeno smanjivao, a najveći pad zabilježen je 2003. godine kada se sa 580 osjemenjenih krava došlo na 526, kaže ističe direktor Veterinarske ambulante Branko Greblo.

Procjenjuje se da je danas na buzetskom i laniškom području, ukupno 650 goveda, uključujući krave, junce i telce. Drastičan je to pad kada se uzme u obzir da je na pašnjacima sjeverne Istre prije četiri i pol desetljeća bilo oko 2.800 grla.

Najviše domaćinstava drži po jednu ili dvije krave, praktički za vlastite potrebe. Malobrojna su ona s više grla, a tek se njih nekoliko može pohvaliti s preko deset. Greblo smatra da je razlog takvom drastičnom padu stočnog fonda to što stočari imaju veće troškove od dobiti i ne isplati im se držati goveda.

Pašnjačka prostranstva na sjeveru Istre posve su neiskorištena. Unutrašnja Istra mogla bi za vrijeme turističke sezone snabdijevati priobalje kvalitetnim domaćim proizvodima, no zbog niskih otkupnih cijena ne isplati se držati stoku.

Problem je i taj što se sva klanja stoke za meso i mesne prerađevine moraju obaviti u registriranim klaonicama. Buzetski stočari već više od deset godina, od zatvaranja klaonice u Buzetu, goveda voze u susjedne gradove te je i to utjecalo na pad broja stoke na buzetskom području, jer troškovi se povećavaju, a prihodi su sve manji. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter