U srpnju kroz aerodrom prošlo 90 tisuća putnika

Zračna luka Pula (M. ANGELINI)
Zračna luka Pula (M. ANGELINI)

Nakon punih osamnaest godina, pulska Zračna luka u srpnju je zabilježila rekordan broj putnika te je u tom mjesecu kroz pulski aerodrom prošlo ukupno 94.656 putnika što je 14 posto više nego u istom razdoblju lani. Famozna srpanjska rupa barem što se pulskog aerodroma tiče nije utjecala na manji broj gostiju, a to je potvrdio i direktor Zračne luke Svemir Radmilo kazavši da u zračnom prometu ne postoji termin "rupe" jer kada se letovi dogovore oni se redovno odvijaju bez obzira na to kakav bio booking.

Manje privatnih zrakoplova

Radmilo tvrdi da je srpanj polučio odličan rezultat unatoč tome što je nakon uvođenja viznog režima broj ruskih gostiju u padu za 35 posto, dok je broj Ukrajinaca smanjen za čak 50 posto. Pojašnjava da je u srpnju zabilježen najveći promet putnika u posljednjih 18 godina od kada postoje službeni podaci zapisani u elektronskom obliku. Do sada je, tvrdi najjači srpanj zabilježen 2008. godine s 91.496 putnika bez tranzita i transfera. Broj operacija je nešto manji u odnosu na prošlu godinu što pokazuje sitno smanjeni trend dolazaka privatnih zrakoplova, pa je ovog srpnja zabilježeno 1.316 operacija.

- Na razini godišnjeg prometa, zasad držimo stabilnih 9,9  posto povećanja u odnosu na prošlu godinu, kazao je Radmilo i dodao da je od početka godine do 31. srpnja stiglo ukupno 214.520 putnika, a zabilježeno je i 4.256 operacija. Naglasio je da do kraja godine očekuju oko 400 tisuća putnika što bi bio porast za 10 posto.

- Srpanj je jako dobar i više smo nego zadovoljni unatoč padu Rusa. Vjerojatno će njihov broj do kraja sezone biti još manji pa ćemo tek vidjeti posljedice uvođenja sankcija Rusiji od 1. srpnja i zasad ne znamo kakve će to imati posljedice na naš promet i na cijeli istarski turizam. U zračnom prometu nema rupa, a to potvrđuju i statistike jer sve hrvatske zračne luke od početka godine bilježe povećanje broja putnika između 3 i 7 posto. Mi smo trenutno na oko 10 posto više gostiju, a da nismo izgubili Ruse, i to njih 20-tak tisuća, taj bi postotak bio puno veći, kaže Radmilo. Iz tog se razloga Zračna luka okrenula drugim tržištima, a sada su im prioritet Norvežani, Šveđani i Danci koji trenutno čine više od 60 posto pristiglih gostiju.

Okrenuli se Skandinavcima

- Prije dvije godine Rusi su činili 40 posto našeg ukupnog prometa, a danas su ispod 20 posto. Razlika je očigledna i sada smo se okrenuli Skandinavcima. Tu su i putnici iz Velike Britanije i Irske. Samo iz Irske ove godine je u Istru stiglo oko 30 tisuća putnika, veli direktor Zračne luke. Naglašava da im puna sezona traje još dva mjeseca, a zadnji međunarodni letovi prestaju krajem listopada kada će se s pulskog aerodroma ponovno moći letjeti samo prema Zagrebu.

Trenutno je aerodrom povezan s više od 30 gradova u Europi, a sve do završetka sezone iz Pule će se direktnim linijama moći prema Oslu, Moskvi, Parizu, Dublinu, Londonu, Bruxellesu, Edinburghu, Frankfurtu, Gothenburgu, Hamburgu… (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter