U srijedu vidljiv tranzit Venere preko Sunca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu 6. lipnja na nebu ce se odvijati jedinstveni dogadaj, vjerojatno posljednji takav dogadaj što ce ga sadašnji stanovnici Zemlje vidjeti za svog života. Rijec je o tranzitu Venere preko Sunca koji se zadnji puta dogodio prije osam godina, odnosno 2004. godine, a iduci put ce se dogoditi tek 2117. i potom 2125. godine.

- Istina je da se tranzicija Venere dogada "u paru" i da se onda ne ponavlja iducih stotinu godina. Mi cemo na zvjezdarnici u Ticanu upriliciti gledanje tranzita i to vec s izlaskom sunca u 5 sati ujutro i to ce trajati sve dok Venera, kao mala crna lopta, bude prolazila ispred suncevog diska, dakle do negdje 7 sati, rekao je višnjanski astronom Korado Korlevic.

- Taj ce dogadaj biti vidljiv u cijeloj Istri i cijeloj Europi. Moram ipak upozoriti ljude koji žele to vidjeti da ne smiju gledati golim okom, rekao je pojasnivši da dok je sunce crveno, nisko na horizontu, dogadaj se može promatrati golim okom, no kada sunce poprimi žutu boju treba uzeti posebne filtre ili dovoljno tamne naocale, a najbolje bi, kaže, bilo gledati kroz masku aparata za zavarivanje. (S. Z. T.)


Podijeli: Facebook Twiter