U srijedu u INK-u premijera predstave "Blak"


Konferencija za novinare u povodu sutrašnje premijere predstave "Blak" Milana Rakovca u režiji Ines Pletikos održana je danas u foajeu Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula.

Dramatizaciju predstave osim redateljice Pletikos potpisuju i Kruno Petrinović te Borivoj Radaković, glazbu Livio Morosin, a scenografkinja je Lara Ritoša Roberts. U glavnoj ulozi (Ive Škik) pojavljuje se Aleksandar Cvjetković, Jasna-Chiara je Marina Kostelac, koju će u kasnijim izvedbama zamijeniti Helena Minić, bojnik Ante Denis Brizić, Luce Petra B. Blašković, Leo Rade Radolović, a Lenka Lana Gojak.

- Posebno mi je drago da novu sezonu počinjemo djelom koje smo dugo vremena planirali postaviti. Godinu dana se čekalo, a iza te predstave stoji sjajan tim, kazala je ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić.

- Duboko sam počašćen što će moja predstava biti izvedena u INK-u, a kada smo već krenuli dobrano s probama, dodao sam i podnaslov "Ossia, el druxe xe fuć". Čini mi se kao da tu predstavu radim u obitelji, u INK-u sam sada kao kod kuće, a drago mi je da dio ekipe, poput Rade Radolovića i Denisa Brizića, radi sa mnom i na ovoj predstavi, kazao je Rakovac ističući da Petru Blašković, koja u predstavi glumi mamu glavnog junaka zna od kada je bila malena i igrala se u pijesku, a i Ines Pletikos poznaje jako dugo te ju je uspio nagovoriti da režira ovaj komad.

Jeromela Kaić spomenula je da su željeli afirmirati vlastite glumačke snage i kreativni tim, što je na koncu rezultiralo velikom sinergijom svih protagonista.

Ines Pletikos rekla je da je naslov odabrao Milan Rakovac, a blak je naziv za crni, tekući, gusti derivat naftnog otpada, svojevrsni katran, kojime su pisane parole u prvim godinama nakon dovršetka Drugog svjetskog rata.

- Glavni protagonist je veteran Domovinskog rata, a u predstavi se prelama suvremena istarska povijest i postavljaju se ključna, egzistencijalna pitanja o njezinu nasljeđu. Premda je glavni lik sredovječni muškarac iz čijeg se sloma rađa mogućnost osobne, ali i šire, društvene katarze, konce iz pozadine vuku žene, naglasila je Pletikos.

Aleksandar Cvjetković, koji tumači glavnog protagonista Ivu Škika, kazao je da je općenito govoreći, došlo do određenog stupnja teatarske degradacije, kada su izumrli redatelji dinosauri i kada se u kazalištima dešavaju krađe.

Pomalo mi se sav taj teatarski svijet gadi, preživljavam od snimanja TV-serija i sapunica, no Milan Rakovac ovim me djelom pridobio, jer on vodi svoju igru i ide svojim putem ne dajući se smesti, kazao je Cvjetković. (V. BEGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU OD SRIJEDE.


Podijeli: Facebook Twiter