U srijedu presuda za pljacke bankomata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na Opcinskom sudu u Pazinu u petak je pocelo i završilo ponovljeno sudenje Danijelu Baldiju (23) iz Tara te Porecanima Toniju Prodanu (21), Marinu Zirdumu (20), Kristijanu Radovcicu (21), Diegu Kosinožicu (22) i Siniši Pavlovicu (27) koji su lani bili osudeni na ukupno 12 godina i cetiri mjeseca zatvora zbog podmetanja dviju eksplozija na bankomatima u Tinjanu i Sv. Lovrecu te krade oko 279 tisuca kuna iz njih.

Baldi i Prodan dovedeni su na sud iz pritvora u kojemu se nalaze vec 14 mjeseci, Pavlovica je dopratila policija jer se nije odazivao sudskim pozivima dok su Zirdum, Radovcic i Kosinožic došli sa slobode.

Prvi se put za bankomate mladicima s Poreštine sudilo na Opcinskom sudu u Porecu, ali je drugostupanjski, Županijski sud u Puli, uvažio žalbe okrivljenika, ukinuo tu presudu i predmet vratio na ponovno sudenje, ali sada na pazinski sud jer je u meduvremenu porecki kazneni sud ukinut. Sud višeg stupnja uvažio je i mišljenje Županijskog državnog odvjetništva iz Pule koje, izmedu ostalog, smatra da je na prvom sudenju prvostupanjski sud pocinio bitnu povredu kaznenog postupka jer u cinjenicnim opisima, kao i u obrazloženju presude, nije navedena vrijednost imovine koja je bila dovedena u opasnost nego je samo istaknuto da postoji opasnost da je njezina vrijednost veca od 100.000 kuna.

Pazinsko je državno odvjetništvo izmijenilo optužni akt tako da sada šestorku više ne terete za kazneno djelo opceopasne radnje vec samo za tešku kradu. Odvjetništvo je izmijenilo i predložene sankcije koje je tijekom rasprave dodatno smanjilo. Tako se prvotno za Zirduma tražila osuda na godinu i dva mjeseca, a kasnije na samo šest mjeseci. I u slucaju Pavlovica za kojega su na pocetku tražili osudu na godinu dana odvjetništvo je tijekom rasprave predložilo tek šest mjeseci zatvora. Tužitelj je ipak ustrajao pri sankciji od po godinu i deset mjeseci za Baldija i Prodana dok po godinu i cetiri mjeseca zatvora traži za Radovcica i Kosinožica.

Okrivljenici u petak nisu ponovno iznosili svoju obranu vec su ostali pri onoj iz prethodnog sudenja kada je Baldi priznao krivnju i prihvatio sankciju, dok su Zirdum i Prodan izjavili da su krivi, ali da ne prihvacaju predloženu kaznu. Radovcic se pak uopce ne smatra krivim i ne prihvaca sankciju, kao što ju ne prihvacaju ni Kosinožic, koji se djelomicno smatra krivim, i Pavlovic koji priznaje krivnju.

Na prijedlog državnog odvjetništva sud je u petak ukinuo pritvor Baldiju i Prodanu, a presuda ce biti objavljena u srijedu. (Mateo SARDELIN)

 


Podijeli: Facebook Twiter