U srijedu premijera predstave "Eni"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Brojna ekipa predstave "Eni" izašla je danas pred novinare na velikoj sceni Istarskog narodnog kazališta - Gradskog kazališta Pula kako bi najavila pretpremijeru koja je na rasporedu u srijedu u 9.30 i premijeru koja se održava u 18 sati, nakon čega će "Eni" biti izvedena još 16 puta. Ansambl predstave čine glumci i Dramski studio INK-a na čelu s autoricom i redateljicom Andreom Gotovinom, a naslovnu ulogu tumači Tereza Mišan

Ravnateljica INK-a Gordana Jeromela Kaić naglasila je da su ove godine na blagdanskoj predstavi za djecu i mlade angažirani polaznici Dramskog studija koji su mali, ali zato ništa manje odvažni, iskreni i moćni, da sa starijima odrade predstavu.

Andrea Gotovina je rad na predstavi opisala kao zanimljivo putovanje koje su zajedno prošli i postali kao jedna obitelj.

- Postavili smo si pitanja koja prije nismo i našli odgovore. Predstava nam je jako važna i nekako osobna, kazala je ona.

Marijana Peršić, autorica songova, kazala je da je Dramski studio potreban ovom gradu kao mjesto kreativnog izražavanja, kreativno utočište koje gotovo postaje i terapijsko, a Breza Žižović, koja je uz Danila Vujisića autorica scenografije, napomenula je da iako je scenografija minimalna, nudi estetski jako puno.

- Predstava je rađena za djecu ali mislim da je gornja granica zapravo jako otvorena pa mogu reći da se radi o obiteljskoj predstavi jer je obitelj na prvom mjestu. Obitelj imamo ili je nemamo, ako je imamo, pitanje je kakva je, kakvu bi obitelj željeli, o čemu sve te djevojčice koje nemaju obitelj zapravo sanjaju, na koji način one u tom sirotištu rastu i što za njih predstavlja ta imaginarna obitelj iz snova, kazala je Andrea Gotovina uz rad na predstavi.

Poruka predstave je da svako dijete zaslužuje toplinu obiteljskog doma, što je priča prikladna za ove blagdane, iako Andrea Gotovina napominje da "ovo nije božićna bajka, ovo je na jedan lijep način ispričana ljudska priča".

Ovo je prvi put da je Andrea Gotovina autorica cijelog teksta, no radi se o adaptaciji i inspiraciji koja je potekla iz filma "Annie" iz 1982. koji je Gotovini u djetinjstvu jako puno značio.

- Otkad sam se počela baviti tekstom i cijelom pričom osjećam sreću koja me prati tako da zadnjih šest mjeseci, koliko god da je stresno i čini mi se da se svijet raspada, imam osjećaj sreće iz dana u dana što radimo baš tu priču, kako se ona postavlja i raste to daje neki mir, ističe Gotovina.

Ništa od originalnih pjesama nije prebačeno u ovu predstavu, sve je u novim verzijama za što se u glazbenom smislu pobrinuo Marijan Jelenić dok je Marijana Peršić napisala nove tekstove za pjesme.

Gotovina je poznata kao plesačica i plesna pedagoginja, no ovo je predstava u kojoj su izjednačeni pokret, glazba i gluma kojima daje jednaku važnost. Da bi realizirala predstavu, radila je s velikim ansamblom u koji je uključeno 26 polaznika dramskog studija uz troje odraslih glumaca a to su Luka Mihovilović, Lara Živolić i Aleksandar Bančić. Od dramskog studija njih desetak je Gotovinina starija ekipa s kojom je već imala priliku raditi. Oni su tu u ulozi zbora, igraju više uloga pa se u jednoj sceni pojavljuju kao poslovni ljudi, u drugoj sceni glume narod, itd., tako da imaju višestruku funkciju i većinski su koreografski. Kod ostalih 15-ak članica Dramskog studija koji igraju djevojčice iz sirotišta raspon godina je od 7 do 15.

Zašto bi zašto bi roditelji i djeca trebali doći vidjeti ovu predstavu?

- Svatko u tih 50-ak minuta koliko predstava traje može prvo prepoznati dijete u sebi, a može spoznati i neke druge vrijednosti pa dijete i roditelj mogu provesti zajedno jedan lijep trenutak. Tema je topla, puno emocija se tu ispreplete, od sreće do ljutnje pa se svako dijete može poistovjetiti. Ako neko maleno dijete sjedi u publici i vidi djevojčicu koja nema svoje roditelje i koja je zbog toga jako tužna može, ako ništa drugo, nakon te predstave biti sretno što će otrčati kući, a možda će i neki roditelj promisliti da mu treba malo više vremena za svoje dijete. Djeca imaju puno za reći, a mislim da je u ovoj predstavi jako puno važnih rečenica koje djeca izgovaraju i koje bi i odrasli i djeca trebali čuti, smatra Gotovina.

Glumac Luka Mihovilović smatra da vrtići i djeca koji dolaze u INK već očekuju određenu kvalitetu i bogatstvo predstava koje rade povodom božićnih blagdana.

- To nikad nisu bile improvizirane predstave, samo reda radi. Kao glumcu meni je ta scenografija toliko funkcionalna da uživam jer je na nekoliko nivoa pa se može rastrčati, razglumiti, razigrati… Takva jedna glomazna konstrukcija koja se nalazi na pozornici koja igra nekoliko prostora je odlična stvar zato što stalno mijenja svoje oblike, mijenja okolnosti u kojima se određene situacije događaju. Mislim da će publika osjetiti taj neki val na kojem smo svi otpočetka do kraja i da će sigurno uživati u toplini i u nekim "prizemnim" stvarima jer se radi o ljudskim odnosima u dječjoj predstavi koja postavlja prilično ozbiljna pitanja, kaže Mihovilović, koji u predstavi igra Suzanu Vincek, odgajateljicu u sirotištu.

Na kraju nitko nije isti

Za razliku od Mihovilovića, Lara Živolić koju je mala publika prije godinu dana zavoljela kao Liju u "Malom princu", a u međuvremenu je igrala u "Djevojačkoj večeri" i "Američkoj patroli", ovdje tumači Ninu Legović. To je supruga odvjetnika Viktora Legovića koja odlučuje posjetiti sirotište kako bi jednom djetetu poklonila tjedan dana božićnih praznika u njihovom domu.

- U sirotištu joj se nametne Eni, međutim, u našoj verziji Eni ima sestru Emu i Nina ih odluči uzeti obje. Viktor ih prvo ne želi primiti, ali kasnije se smekša, objašnjava Živolić, a Gotovina ističe zanimljivu transformaciju tog bračnog para odvjetnika koji žive svoj život, hladno, po redu, rasporedu i disciplini i što se onda dogodi kada žele učiniti lijepu gestu, jedno ili dvoje djece može preokrenuti cijelu situaciju. "Na kraju nitko nije isti", objašnjava Gotovina.

Kostimografkinja predstave je Desanka Janković, oblikovatelj rasvjete Dario Družeta, glazbene aranžmane napravili su Marijan Jelenić i Carlos Andres Fagin, glazbu izvode Jelenić, Fagin i Dean Vitasović, vokalna trenerica je Tatiana Giorgi, asistentice kostimografkinje su Vesna Šuput i Valentina Ferlin, asistentica pri projektu je Zoja Poropat.

Glumački ansambl

U predstavi glume Tereza Mišan, Noa Pavlinović, Luka Mihovilović, Aleksandar Bančić, Lara Živolić, Jan Franjul, Matea Škalic, Ana Mišan, Anika Pavlinović, Zora Cvijanović, Katarina Crljenko, Matea Brkljača, Sara Lorencin, Lucia Vesna Soldo, Saša Marković, Paola Pamić, Ema Vještica, Petra Povrzanović I Melissa Malešević, David Rovis, Karla Medakov, Mei Ven, Mirjana Andrić, Matija Milošev, Sarah Klešin, Anastasia Garić, Lucija Brkić, Michelle Salome Kursar, Marko Gašparović, Marijan Jelenić. (Mladen RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter