U srijedu objava Registra hrvatskih branitelja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministarstvo branitelja objavit će u srijedu, 19. prosinca, Registar hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, nakon što su zakonskim izmjenama danas u Hrvatskom saboru ostvareni svi preduvjeti za javnu dostupnost popisa hrvatskih branitelja iz braniteljskog Registra.

U 12.30 sati u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu Registar će predstaviti ministar branitelja Predrag Matić, dok će svoje ratne putove, uz ministra branitelja, objaviti i ministar obrane Ante Kotromanović te ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, priopćeno je iz Ministarstva.

Izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji iz Domovinskog rata omogućuje se javna dostupnost u elektroničkom obliku imena branitelja, imena jednog roditelja, prezimena, godine i mjesta rođenja, ukupnog broja dana sudjelovanja u Domovinskom ratu, pripadnost borbenom ili neborbenom sektoru, prikazani po broju dana i pripadnosti MUP-u, odnosno MORH-u.

U posebnom dijelu Registra, koji će se moći objaviti samo uz pisani pristanak branitelja, nalazit će se naziv postrojbe kojoj je branitelj pripadao i razdoblje sudjelovanja u Domovinskom ratu, dok će pomoćni podaci iz Registra služiti za tehničku podršku i razmjenu podataka s drugim tijelima i pravim osobama. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter