U srijedu o novom ravnatelju programa HRT-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Glavni ravnatelj HRT-a Goran Radman izvijestio je danas na sjednici Programskog vijeća da će se izjašnjavanje kreativnog osoblja o trojici kandidata za ravnatelja programa HRT-a - Iliji Jandriću, Zvonimiru Varošancu i Saši Runjiću - održati u srijedu, 9. srpnja.

Rezultati izjašnjavanja trebali bi biti poznati isti dan, a odluka ravnatelja moguća je u petak. Izjašnjavanje o kandidatima će se provesti elektronskim putem.

Programsko vijeće HRT-a na današnjoj je sjednici jednoglasno prihvatilo izvješće HRT-a o ostvarenju ciljeva i obveza iz Ugovora s Vladom u 2013. te zaključilo da HRT u najvećem dijelu ispunjava ugovorom propisane kvantitativne obveze.

Prema tekstu aktualnog ugovora s Vladom, HRT je dužan jednom na godinu dokazati da ispunjava zadana programska načela i javne usluge, stoga je Vijeće svoje mišljenje dalo temeljem izvješća koje mu je o ispunjavanju obveza dao HRT.

Vijeće je također predložilo i nekoliko žurnih mjera u vezi s provedbom ugovora s Vladom, i to donošenje aneksa ugovora da bi se ispravile neke nelogičnosti, postavljanje jasnih pravila (metodologija, kriteriji), tromjesečni nadzor nad ispunjavanjem programskih kvota te fokusiranje godišnjeg izvješća na kvalitetu javne usluge HRT-a.

- Ovo je prva godina u kojoj se donosi mišljenje o ugovoru, dali smo niz preporuka, pokušali smo se zadržati na općim mjestima, rekla je predsjednica Vijeća Nina Obuljen Koržinek. Upozorila je i da Vijeće nema dovoljan uvid u rad dopisništava te da nije zadovoljno udjelima programa za djecu i mlade.

Predsjednica Vijeća također je upozorila i na situaciju od prošle godine kada su, kako je rekla, neke emisije bile ukidane ili pokretane bez dovoljnog obrazloženja, stoga upozorava da se takva praksa ne ponovi u ovogodišnjoj jesenskoj shemi.

- Također, postoji prostor za bolju suradnju s domaćom audiovizualnom industrijom, a treba poboljšati informiranje o vlastitim sadržajima, rekla je Obuljen Koržinek. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter