U srijedu dolaze bibliobusi iz Karlovca i Rijeke

Primjer kako izgleda bibliobus
Primjer kako izgleda bibliobus

Konferencija za novinare u povodu namjere pokretanja projekta bibliobusa, održana je u ponedjeljak u Gradskoj knjižnici i čitaonici. O novom projektu govorili su ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović i voditeljica Matične službe za narodne knjižnice Nadia Bužleta.

Knjige na kotačima

- Mi smo nekada davno imali bibliobus, i to je bilo jedno od mojih prvih radnih mjesta u ovoj ustanovi. No, kada je taj bibliobus prešao određeni broj kilometara i više nije funkcionirao, nije bilo mogućnosti zamjene, no o tome razmišljamo već prilično dugo. To nije nešto što se dešava preko noći, a osnovni bi mu cilj bio postati produžena ruka gradske knjižnice u obliku autobusa s ugrađenim policama koji služi za dopremanje knjižnične građe i usluge na udaljena područja, kazala je ravnateljica Gradske knjižnice i čitaonice Pula Nela Načinović.

Voditeljica Matične službe za narodne knjižnice Nadia Bužleta kazala je da je pokretna knjižnica potrebna svima i da će bibliobus pružati usluge posudbe knjiga i druge građe, pristup računalima i internetu, uz pomoć knjižničara, organizaciju književnih susreta i drugih zbivanja.

- Iako će proći neko vrijeme do pokretanja bibliobusa, recimo dvije ili tri godine, a možda i više, želimo taj veliki projekt već sada pobliže predstaviti široj publici. Stoga će u srijedu, 11. studenog u 9.30 sati dva bibliobusa, jedan iz riječke, a drugi iz karlovačke knjižnice biti ispred Arene, potom će se u 11 sati predstaviti Medulincima i posjetiti, osim Medulina i Ližnjan, a oko 13.45 sati bit će u Fažani. Riječki je bibliobus srednje veličine, onaj karlovački je manji, a svi zainteresirani moći će vidjeti kako uopće bibliobus funkcionira, kazala je Načinović.

Podrška ministarstva

Budući da od 31 općine u Istri jedino Žminj ima knjižnicu, koja je ogranak Gradske knjižice i čitaonice Pula, važno je promovirati pisanu riječ i putem bibliobusa u tim mjestima, kazala je Bužleta ističući da će bibliobus svakodnevno u jednoj relativnoj bliskoj budućnosti obilaziti središta udaljenijih naselja, školska dvorišta i domove za starije osobe.

- Kampanju "Pokrenimo bibliobus" podržali su Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Istarska županija i Grad Pula. Knjižnične usluge i građa koje pruža podrška su obrazovanju, osobnom razvoju, potiču stvaranje i jačanje čitateljskih navika, veli Bužleta. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter