U Srednjoj školi Mate Blažine obilježen Svjetski tjedan svemira

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Svjetski tjedan svemira obilježava se u cijelom svijetu početkom listopada, a proglasila ga je Opća skupština UN-a 1999. godine. Odnosi se na godišnjicu lansiranja prvog umjetnog satelita u orbitu oko Zemlje. Bio je to satelit Sputnjik-1, koji je tadašnji Sovjetski Savez lansirao 4. listopada 1957. Ove je godine svjetski tjedan svemira održan od 4. do 10. listopada 2017. pod motom „Istraživanje novih svjetova u svemiru“, a odnosi se na istraživanje drugih planeta, mjeseca, asteroida, novih svemirskih pojava, dubokog svemira.

U Srednjoj školi Mate Blažine tjedan je obilježen predavanjem „Svemirske misije budućnosti“, za učenike gimnazijskog i elektrotehničkog usmjerenja.

Učenici 3.e razreda Helena Štemeberga i Entoni Ružić, na početku predavanja upoznali su učenike sa svemirskim misijama Voyager i Cassini koje su nedavno završile svoje dugogodišnje istraživanje.

Potom je profesor fizike Nedeljko Mandić upoznao prisutne s najzanimljivijim svemirskim misijama koje su u tijeku ili se planiraju u bliskoj ili daljnjoj budućnosti.

Također, povodom Svjetskog tjedna svemira, profesorica engleskog jezika Karla Golja Milevoj osmislila je prigodne aktivnosti. Učenici iz 2.f gimnazije bili su podijeljeni u tri grupe. Učenici prve grupe napisali su i oslikali priču znanstveno- fantastičnog žanra na temu Svemira u tiskanom obliku. Pripadnici druge grupe izradili su plakat u elektroničkom obliku koristeći aplikaciju PosterMyWall. Učenici treće grupe napisali su i oslikali znanstveno-fantastičnu knjigu u elektroničkom obliku, a pri izradi iste koristili su aplikaciju Storybird. (I.A.)


Podijeli: Facebook Twiter