U srednjoj i sjevernoj Istri kišovito ljeto, a na jugu suša

Od početka lipnja pa do kraja kolovoza u južnoj Istri je zabilježeno ukupno 75 sunčanih dana (Neven LAZAREVIĆ)
Od početka lipnja pa do kraja kolovoza u južnoj Istri je zabilježeno ukupno 75 sunčanih dana (Neven LAZAREVIĆ)

Ako se osvrćemo na ovogodišnje ljeto u Istri, još se jednom pokazalo koliko na tako malom prostoru kao što je Istra vrijeme može poprimiti različite oblike. Razlike od mjesta do mjesta po nekim od najznačajnijih meteoroloških pokazatelja toliko su velike da izgledaju gotovo nestvarne.

Osvrt na temperature zraka koje su zabilježene na istarskim meteorološkim postajama pokazuju da je ljeto bilo nešto manje vruće od onoga koje je zabilježeno prošle godine. Bez obzira na to ljeto je ipak bilo nešto toplije od dugogodišnjeg prosjeka što se jasno uklapa u opću sliku istarskih ljeta koja su sve toplija i sve duže traju.

Vrući srpanj

Posebno treba istaknuti da je mjesec srpanj bio ekstremno vruć dok su lipanj i kolovoz bili u granicama prosjeka ili tek nešto malo topliji. Iako nisu zabilježene rekordne vrijednosti temperature zraka, podatak da je od početka lipnja do kraja kolovoza zabilježeno čak 45 vrućih dana u kojima je temperatura zraka bila 30 ili više od 30 stupnjeva pokazuje da je ljeto bilo vrlo toplo, a često i vrlo vruće.

Drugi vrlo značajan podatak o kojem ovisi većina ovdašnjeg gospodarstva odnosi se na broj ljetnih sunčanih dana. I prema tom pokazatelju ovogodišnje je ljeto bilo nešto siromašnije od prošlogodišnjeg. Prema podacima iz Pule, od početka lipnja pa do kraja kolovoza zabilježeno je ukupno 75 sunčanih dana pri čemu su srpanj i kolovoz bili gotovo u cijelosti sunčani a tek je tijekom lipnja zabilježeno nekoliko oblačnih ili djelomično oblačnih dana koji su donekle pokvarili sam početak ovogodišnjeg ljeta.

Spomenuti broj sunčanih dana odnosi se na mjerenja u Puli, znatno je manje sunčanih dana bilo u unutrašnjosti Istre pa i u priobalnim područjima sjeverne Istre.

Ekstremne oborine

Posebna su istarska priča ovoga ljeta bile oborine i neke ekstremne vrijednosti koje su zabilježene u posljednja tri mjeseca.

Za ovogodišnje se ljeto općenito može reći da je bilo kišovito, promjenjivo i nestabilno. Ne tako daleko od nas, zabilježene su mnoge ljetne nepogode, jake kiše pa čak i poplave. Slično je bilo i na nekim istarskim područjima, kiše je na početku ljeta bilo često i puno. U drugoj polovici ljeta kiše je bilo znatno manje ali sve u svemu za veći dio Poluotoka može se reći da je ljeto bilo izrazito ili čak ekstremno kišovito. Da je to tako najbolje pokazuje podatak da je na mjernoj stanici u Pazinu od početka lipnja pa do kraja kolovoza palo preko 400 litara oborine po metru četvornom. Slično je bilo i na većem djelu centralne i sjeverne Istre. S druge strane, gotovo nevjerojatno djeluje podatak da je na jugu Poluotoka zabilježena još jedna ekstremna i dugotrajna suša koja nije završila ni do prvih dana mjeseca rujna.

O intenzitetu ovogodišnje suše u Puli i široj okolici najbolje pokazuju rezultati mjerenja na mjernoj stanici u Puli. Tijekom lipnja palo je skromnih 12 litara, tijekom srpnja još skromnijih 7 litara a tijekom kolovoza oko 40 litara što nije bilo ni približno dovoljno da natopi isušenu zemlju.

Sa skromnih 60 litara oborina po metru četvornom, koliko je na području Pule palo tijekom ovogodišnjeg ljeta, lako je utvrditi da smo na jugu Poluotoka zabilježili još jednu dugotrajnu sušu koja se nastavlja i na početku jeseni. Bilo je to ujedno i jedno od najsušnijih ljeta u Puli u posljednjih nekoliko desetljeća.

Kao otok

To ujedno pokazuje koliko se vremenske prilike mogu razlikovati na tako malom prostoru kao što je to istarski Poluotok. Posebno je to uočljivo u ljetnim mjesecima. Ustvari, može se reći da se ovaj dio Istre u ljetnim mjesecima ponaša kao otok koji je jasno odvojen i na kojem prevladavaju potpuno drukčije vremenske prilike od ostatka Istre. Na kraju mora se spomenuti i podatak da se u Puli od početka lipnja nije zabilježio niti jedan izrazito kišovit dan. Nekoliko slabih kiša koje su u to vrijeme zabilježene dogodile su se u noćnim satima a bile su posljedica noćnih nevera koje se tijekom ljetnih noći događaju na moru a mogu u manjoj mjeri zahvatiti i dio obale.

Mora se spomenuti i nekoliko jakih bura koje su zabilježene tijekom ovogodišnjeg ljeta. Jaka bura u ljetnim mjesecima izuzetno je opasna pojava pri čemu dolazi do velikih problema na moru.

Sve u svemu bilo je to još jedno iznimno pa i ekstremno istarsko ljeto za dugo pamćenje.

Kiša u ponedjeljak

Najvažnije je da ovogodišnje dugo i toplo ljeto još nije završilo. Vrijeme je i dalje sunčano, toplo i suho. Prognoze pokazuju da će se slične vremenske prilike zadržati još nekoliko dana ili još točnije sve do početka narednog tjedna. Prva jesenska kiša očekuje se u ponedjeljak iza koje slijedi bura i značajno osvježenje. U nastavku mjeseca rujna očekuju se povoljne vremenske prilike, uz postupan pad temperatura zraka uskoro se očekuje i kraj dugotrajne ljetne suše. (Mario GRABAR)


Podijeli: Facebook Twiter