U Srednjoafričkoj Republici skoro 400 ubijenih

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 400 ljudi je ubijeno u nasilju u tri dana u Banguiju, glavnom gradu Srednjoafričke Republike, rekao je u nedjelju francuski ministar vanjskih poslova Laurent Fabius koji je ocijenio da se tamo stanje smirilo.

"U tri posljednja dana ubijene su 394 osobe. Sada ponovo vlada mir u Banguiu ", rekao je Fabius na kanalu France 3 i precizirao da je tijekom jutra razgovarao s francuskim veleposlanikom. "U zemlji traju neke operacije i uskoro počinje razoružavanje bivših pobunjenika Seleke", naglasio je ministar dok je 1.600 francuskih vojnika raspoređeno u Srednjoafričkoj Republici.

Oni trebaju podržati afričke mirovne snage i uspostaviti sigurnost u zemlji u kojoj traje kaos nakon državog udara u ožujku. "Naša je uloga jasna, mi smo zaduženi za sigurnost. Naređeno je razoružanje i izoliranje, što poduzimamo s Afrikancima iz snaga Afričke unije", objasnio je Fabius. On je istaknuo da je problem što se neki borci Seleke preodijevaju u civilnu odjeću.

Francuska vojska je u subotu počela zauzimati položaje na sjeverozapadu zemlje gdje od rujna redovno izbijaju međuvjerski sukobi. (Hina, foto REUTERS)


Podijeli: Facebook Twiter