U srednjim školama u Istri 2.651 upisno mjesto

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za gotovo 45.000 osmaša, koji ove godine srednje škole prvi put upisuju elektroničkim putem, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta namijenilo je ukupno 55.950 mjesta u 2.244 razredna odjela.

U Istarskoj županiji je na raspolaganju 2.651 mjesto za upis u 25 srednjih škola. Najviše je mjesta u strukovnim četverogodišnjim školama, ukupno 1.078 ili oko 40 posto. Za buduće gimnazijalce upisnih je mjesta 716, dok trogodišnje strukovne škole raspolažu sa 673 mjesta. U programima za medicinske sestre i tehničare opće njege koji jedini traju pet godina predviđen je upis 56 učenika, dok u dvogodišnjim programima, gdje se učenici obrazuju za pomoćna zanimanja, ima mjesta za njih deset.

Za učenike s teškoćama u razvoju u prilagođenim i posebnim programima osigurano je 18 mjesta, dok umjetničke škole u Istri može upisati sto učenika.

Marija Ivić-Kačan, voditeljica Odsjeka za prosvjetu pri županijskom Uredu državne uprave, ističe da i ove godine u školama mjesta za upis ima više nego učenika, naime, ove godine su u osnovnim školama 1.872 osmaša. Dakle, u ponudi je gotovo 800 mjesta više.

- U odnosu na lani, broj upisnih mjesta ostao je gotovo isti, no novosti postoje u školskim programima koje nude pojedine škole, pa tako u Gospodarskoj školi u Bujama učenici mogu upisati turističku gimnaziju, što je eksperimentalni program, napomenula je Ivić-Kačan. Ovaj četverogodišnji program mogu upisati 24 učenika.

Prijave za ljetni upisni rok počele su 9. svibnja i trajat će sve do 26. lipnja, a konačna ljestvica poretka kandidata bit će objavljena 5. srpnja. Prvih dana e-prijava postojali su određeni problemi, osnovnoškolci se nisu mogli prijaviti u pulsku gimnaziju. Od ravnateljice ove škole Branke Antunović Piton saznajemo da je sustav ubrzo profunkcionirao te da im je dosad pristiglo više od 200 prijava. (M. JERIN)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter