U srednjim školama ima mjesta za sve

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Prijave za prvi krug upisa u srednje škole primat ce se 28. i 29. lipnja, rezultati ce biti objavljeni 30. lipnja, a upisi ce se u školama održavati 1. srpnja. Natjecaj za upis ucenika u prvi razred srednjih škola za školsku godinu 2010./11. sa svim elementima i mjerilima bit ce objavljen u Glasu Istre u utorak, 15. lipnja.

Za one koji se ne uspiju u željenu školu upisati u prvom, moci ce to uciniti u drugom krugu, za koji ce se prijave primati 5. srpnja, objava ce se naci na oglasnim plocama i internetskim stranicama škola odmah drugi dan, a upisi ce se održati 7. srpnja. Postoji još jedan, treci rok, za koji ce se prijave primati 23. kolovoza, rezultati ce biti objavljeni 24., a upisi ce se za u tom roku upisane ucenike obavljati 25. i 26. kolovoza. Ucenici povratnici iz inozemstva za upis u srednje škole imaju vremena do 10. rujna.

U pojedinim su školama obavljene takozvane pretprovjere sposobnosti i nadarenosti, poput Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna u Puli, u kojoj je prva takva provjera provedena u svibnju, a druga ce biti 30. lipnja. U pulskoj Glazbenoj školi Ivana Matetica Ronjgova provjera sposobnosti i darovitosti ucenika obavit ce se 29. lipnja za prvi pripremni razred (bez osnovne glazbene škole) te za redovni upis u prvi razred srednje glazbene škole 30. lipnja. U drugom roku provjera ce se održati 5. srpnja.

U 25 istarskih srednjih škola ucenicima je na raspolaganju 2.611 mjesta, od kojih više od 40 posto, 1.170 mjesta, otpada na 12 pulskih srednjih škola. Istarske osnovnoškolske klupe napustit ce 2.027 ucenika, stoga mjesta ima za sve. Ipak, za svakog ce ucenika ocjene imati presudnu ulogu u odabiru srednje škole.

Prema važecem pedagoškom standardu, razredni su odjeli planirani za po 28 ucenika, osim u privatnim školama, zatim onima s nastavnim programom na talijanskom jeziku te Školi za odgoj i obrazovanje u kojima se planski predvida manji broj ucenika po razrednim odjelima.

Na razini države, nova školska godina donosi novosti u obrazovanju medicinskih sestara. Tako ce se i u pulskoj Medicinskoj školi 56 ucenika u dva razredna odjela moci školovati za zvanje medicinska sestra/tehnicar opce zdravstvene njege. To je novi program koji ce se odvijati po modelu dva plus tri, odnosno dvije godine opceg obrazovanja, zatim tri strucnog.

Posljednja, dakle treca godina strucnog obrazovanja, racunat ce se kao pripravnicki staž, koji stoga pri završetku ucenici nece morati posebno obaviti niti polagati. Novi je petogodišnji program, doznajemo u školi, u potpunosti priznat u zemljama Europske unije, a donosi i neke nove predmete poput biofizike, radiologije, dijetetike, etike sestrinstva…

Novi program docekat ce ucenike i u Talijanskoj srednjoj školi u Rovinju u kojoj ce se od iduce školske godine 24 ucenika moci školovati za fizioterapeutskog tehnicara.


Podijeli: Facebook Twiter