U srednjim školama 793 slobodna mjesta

(E. S.)
(E. S.)

Za sve učenike koji se nisu uspjeli upisati u prvi razred srednje škole u ljetnom roku jučer u podne startale su prijave za jesenji upisni krug u onim obrazovnim programima gdje još ima slobodnih mjesta. Za to je učenicima ostalo i više nego dovoljno slobodnih mjesta u Istarskoj županiji - čak 793. Ukupna je kvota bila 2.612 mjesta, a pravo upisa u prvom roku steklo je 1.806 učenika, od toga čak njih 1.594 uspjelo je upisati upravo ono što su najviše željeli.

Najveća je navala bila na gimnazijske, medicinske, tehničke i ekonomske programe i to ponajviše na pulske škole Gimnaziju, Medicinsku i Tehničku kojima je kvota već puna.

Od ostalih škola koje su gotovo popunjene su Ekonomska škola u Puli gdje je ostalo samo dva mjesta i to za poslovnog tajnika, a isto toliko se može upisati u Školu primijenjenih umjetnosti i dizajna. Pazinski Kolegij prima još samo tri učenika u jezičnu gimnaziju, a interes je bio veliki i za Turističko-ugostiteljsku školu Antona Štifanića u Poreču gdje je svega devet slobodnih mjesta. U Srednjoj školi Zvane Črnja u Rovinju na raspolaganju je ostalo deset mjesta. U Gimnaziji i strukovnoj školi Jurja Dobrile u Pazinu ima 16 mjesta.

Uz škole na talijanskom jeziku koje imaju veliki broj slobodnih mjesta, primjerice škola Dante Alighieri u Puli može upisati još 77 srednjoškolaca, najlošije su prošle trogodišnje škole.

Posebice su učenici bili nezainteresirani za upis za zanimanja kao što su stolar, zidar, pekar, prodavač, krojač, brodomonter... (M. JERIN)

Privatne škole nezadovoljne

Privatne srednje škole nezadovoljne su novim e-upisima jer im uskraćuje dosadašnje pravo da samostalno odlučuju o kriterijima upisa učenika te im se kao ključni kriterij upisa uvode ocjene, a koje su do sada bile samo jedan od segmenata koji se bodovao.

- Odluka ministra u kojem se privatne i državne škole guraju u isti koš, a roditelje ograničava u slobodi odabira školovanja za svoje dijete nije u skladu modernog demokratskog društva. Tim više jer roditelji strani državljani imaju prava na direktan upis bez obzira na rezultate, upozorava Gordana Koludrović, voditeljica Koordinacije srednjih škola osnovane pri HUP-u.

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter