U Srbiji uhićen Čedo Čolović koji je radio za hrvatsku obavještajnu službu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Osumnjičeni za špijunažu kojeg su u petak uhitili operativci srbijanske Bezbednosno-informativne agencije (BIA) dvojni je državljanin Srbije i Hrvatske, piše beogradski tisak i u svojim prvim izdanjima od subote identificira ga kao 57-godišnjeg Čedu Čolovića iz Drniša kojega su vrbovale hrvatske tajne službe kao sudionika rata 90-ih.

Ime uhićenog objavile su Večernje novosti te Informer navodeći različitu starosnu dob, ali istodobno tvrdeći da je rođen i podrijetlom iz Hrvatske, iz Tepljuha kod Drniša, u Dalmaciji. 

Prema saznanjima provladinog tabloida Informer, uhićeni je nekadašnji major Vojske 'republike srpske krajine' i bivši je časnik za bezbednost 75. motorizirane brigade, a »godinama je prodavao Hrvatima povjerljive podatke.

"Ovaj Srbin iz Drniša uhićen je u petak dok se spremao pobjeći u Hrvatsku", tvrdi Informer navodeći da je temeljem Čolovićevih dojava "protiv Srba podignuto najmanje devet optužnica za ratne zločine". 

Večernje novosti pišu da je riječ o osobi koja je imala "pristup važnim državnim informacijama". 

Beogradski Blic navodi da je uhićeni "sudionik rata 90-tih", te da je bio zapovjednik "jedne od postrojbi koja je djelovala na prostoru Hrvatske". 

Hrvatska obavještajna služba je, prema obavještajnim podacima BIA, vrbovala srpskog vojnog umirovljenka, piše Blic. 

Prema saznanjima tog lista, uhićeni je "špijunski posao – najjednostavnije rečeno – obavljao krajnje amaterski, zbog čega je i postao sumnjiv". 

"Veoma izravan i nametljiv pitanjima koje je upućivao kolegama vojnim licima ili ljudima iz drugih državnih struktura", citira Blic neimenovanog sugovornika. 

Tijekom popodneva, dok se očekivala službena potvrda uhićenja osumnjičenog za špijunažu, u novinarskim krugovima pojavile su se dvije informacije. Jedna od verzija govorila je da je riječ o Srbinu, bivšem časniku JNA, umirovljeniku koji je, nakon određenog vremena provedenog na ratištu u Hrvatskoj, zbog ucjena pristao sudjelovati u špijunskim poslovima za hrvatske obavještajne službe. 

Prema drugoj verziji uhićeni je bila žena, no ta je informacija ubrzo zanemarena. 

Večernje novosti tvrde u petak navečer kako su tom listu u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova (MVEP) Hrvatske rekli da "nemaju nikakvu službenu informaciju, pa ne mogu ni potvrditi ni demantirati da je u Beogradu uhićen čovjek koji se sumnjiči da je hrvatski špijun". 

"Hrvatski diplomati grozničavo su pokušavali prikupiti neke podatke, ali to im nije uspijevalo", pišu Večernje novosti, navodeći kako im je u hrvatskom MVEP-u rečeno da nije isključena mogućnost "da se radi o nekoj predstavi", ali to nitko sa sigurnošću nije mogao potvrditi. 

U MVEP-u su Večernjim novostima najavili da će "službenim kanalima od srpskih vlasti tražiti podatke i detalje o cijelom slučaju". 

Prema neslužbenim saznanjima, pod sumnjom da je špijunirao za hrvatske obavještajne službe uhićeni je bio dulje vrijeme praćen. 

"Dokumentirani su svi kontakti s osobama iz Vojske Srbije, policije, drugih državnih organa, ali i s hrvatskim obavještajcima", navode Večernje novosti. 

Glasnogovornica Višeg javnog tužiteljstva Tatjana Sekulić potvrdila je Radioteleviziji Srbije da je uhićenom muškarcu određeno zadržavanje do 48 sati. 

Inače, kako za Blic kaže izvor iz sigurnosnih struktura, ovo nije prvi otkriveni slučaj hrvatskog špijuna koji radi za tamošnju službu. 

Srbijanski Kurir piše da će ga se teretiti za špijunažu u korist hrvatske države, a zbog toga mu prijeti 3 do 15 godina zatvora. (HINA, P. N.)


Podijeli: Facebook Twiter