U Srbiji smijenjeni šefovi pet policijskih uprava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić smijenio je u petak sve šefove pet uprava policije u MUP-u Srbije nezadovoljan borbom protiv kriminala.

Nakon popodnevne sjednice Vijeća za nacionalnu sigurnost Vučić je rekao da bi bio smijenjen i aktualni ravnatelj policije Milorad Veljović, ali za to nema pravnih preduvjeta.

- Danas bi i Veljović bio smijenjen da nije izabran na natječaju, ne zato što je kriv, već iz moralnih razloga, rekao je Vučić na konferenciji za novinare objašnjavajući da je tražio rezultate u borbi protiv narkokartela, ali su ljude u MUP-u više zanimale neke unutarnje stvari.

Kako je objasnio, odluka o smjenama visokih policijskih dužnosnika uslijedila je sukladno inicijativi ministra unutarnjih poslova i uz suglasnost ravnatelja policije, a do imenovanja novih dužnost će preuzeti njihovi zamjenici.

Vučić je istaknuo da "vladi Srbije neće naređivati (narkobos kojem se sudi za šverc kokakina) Darko Šarić", kao ni "(jedan od vođa kriminalne skupine) Ljubiša Buha Čume".

- Nažalost, mnogi su ušli u borbu između Čume i Šarića, ali Srbija u tome neće sudjelovati, rekao je Vučić, odbacujući kao izmišljotine navode koje je o "zemunskom klanu" i vezama Šarića s policijom u tabloidima plasirao Ljubiša Buha Čume.

Premijer je poručio da će Srbija biti normalna, pristojna i uređena zemlja u kojoj će policija brinuti o građanima, a ne o politici, te da neće biti zraka u Srbiji za one koji su kriminalom uprljali ruke, koji su u korupcionaškim aferama do guše.

- Uvjeren sam da ćemo uspjeti raditi još bolje i više, da će se ljudi osjećati sigurno i da ćemo 2018. završiti posao i moći kazati da smo spremni za EU, rekao je Vučić.

Konferenciji za novinare srbijanskog premijera prethodilo je obraćanje naciji i predsjednika Srbije Tomislava Nikolića koji je ranije u programu RTS zatražio smjene i reforme policije, istaknuvši da borbom protiv kriminala nije zadovoljan ni šef države, ni vlada, niti građani Srbije.

Smjene u policiji uslijedile su nakon višednevne kampanje u medijima i nagađanja o smjenama visokih policijskih dužnosnika.

Mediji se stanjem u vrhu policije bave nakon nedavne optužbe šefa narkoklana Darka Šarića da je prijatelj jednog policijskog generala stvorio zemunski klan te primjedbi crnogorskog premijera Mila Đukanovića da "postoji nervoza sigurnosno-medijskih struktura u Srbiji" koje, navodno, "podsjećaju na ozračje iz 2003." kad je ubijen premijer Zoran Đinđić.

Istodobno, vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) najavila je da će i vrh naprednjaka razmatrati "aktualnu političku situaciju u zemlji". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter