U Srbiji šest do 10 umrlih od virusa Zapadnog Nila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Srbiji je dosad od posljedica zaraze virusom Zapadnog Nila umrlo između šest i 10 osoba, a zaraza je dokazana u više od 80 slučajeva, objavljeno je u petak u Beogradu.

Po riječima dužnosnika Kliničkog centra Srbije (KCS), preminulo je šest osoba, a virus je dokazan kod ukupno 81 pacijenta, dok je na internetskoj stranici državnog instituta za javno zdravlje navedeno da je virus dokazan u 82 slučaja, a da je preminulo 10 osoba. Na internetskoj stranici Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović - Batut" navedeno je da je od ukupnog broja oboljelih 56 osoba imalo ili ima kliničku sliku meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa.

Većina oboljelih je s područja Beograda. Preminule osobe su, kako se navodi, bile starije od 50 godina i kronični bolesnici koji pripadaju kategoriji stanovništva s povećanim rizikom od težeg oblika bolesti.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo priopćio je da sumnja na jedan slučaj zaraze virusom Zapadnog Nila u Hrvatskoj. Ako testovi potvrde sumnje, to će biti prvi bolesnik s tom infekcijom u Hrvatskoj ove godine, nakon pojave tog virusa u susjednim zemljama. U Hrvatskoj je prošle godine zabilježeno sedam hospitaliziranih slučajeva, a svi su se oporavili, navodi HZJZ.

Virus se prenosi ubodom zaraženog komarca koji se hrani krvlju zaražene ptice. Zaraženi komarac može prenijeti virus na ljude, kao i na konje i druge sisavce. Ne prenosi se s čovjeka na čovjeka, niti direktno sa životinje na čovjeka. Većina infekcija (do 80 posto) prolazi bez simptoma, no u manje od jedan posto zaraženih razvijaju se neurološki oblici bolesti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter