U Srbiji predizborna šutnja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uoci izbora u Srbiji, zakazanih za nedjelju, zapocela je predizborna šutnja, a šanse da osvoje najveci broj glasova imaju koalicija "Izbor za bolji život - Boris Tadic", okupljena oko vladajuce Demokratske stranke (DS), i koalicija "Pokrenimo Srbiju - Tomislav Nikolic", koju predvodi vodeca oporbena Srpska napredna stranka (SNS). Na parlamentarnim izborima gradani ce birati izmedu 18 izbornih lista.

Za isti dan zakazani su i predsjednicki izbori, tako da ce gradani istodobno birati izmedu 12 kandidata za predsjednika Srbije.

U nedjelju ce se održatni i srbijanski lokalni izbori na kojima ce gradani birati vijecnike u lokalnim samoupravama te pokrajinski izbori u Vojvodini.

U koaliciji s DS-om su Demokratski savez Hrvata u Vojvodini, Socijaldemokratska partija Srbije, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Demokršcanska stranka Srbije i Stranka Zelenih, dok koaliciju oko SNS-a cine Nova Srbija, Asocijacija malih i srednjih poduzeca i poduzetnika Srbije, Koalicija udruga izbjeglih u Srbiji, Pokret snaga Srbije, Narodna seljacka stranka, Bošnjacka narodna stranka, Demokratska partija Makedonaca, Romska partija, Pokret vlaškog ujedinjenja, Pokret socijalista i Pokret privredni preporod Srbije.

Iza ove dvije koalicije, po istraživanjima, slijedi koalicija oko Socijalisticke partije Srbije (SPS), ciji je predsjednik Ivica Dacic, te koalicija "Preokret" koju predvodi Liberalno demokratska partija (LDP) Cedomira Jovanovica.

Moguci ulazak u parlament predvida se i Srpskoj radikalnoj stranci (SRS) Vojislava Šešelja, Demokratskoj stranci Srbije (DSS) bivšeg predsjednika vlade Vojislava Koštunice, kao i Ujedinjenim regionima Srbije (URS) koje predvodi bivši ministar gospodarstva Mladan Dinkic.

U predizbornoj kampanji vecina stranaka i koalicija manje prostora dala je politickim i društvenim temama, dok su najcešce obecavana rješenja problema visoke stope nezaposlenosti od gotovo 24 posto, kao i bolji životni standard u odnosu na sadašnji s prosjecnom mjesecnom placom od oko 350 eura.

Po ocjenama analiticara, glavna uloga u postizbornom procesu formiranja vlade mogla bi pripasti koaliciji okupljenoj oko Dacicevog SPS-a, a ne iskljucuje se ni mogucnost važne uloge Jovanoviceva LDP-a. Samog Dacica, sadašnjeg ministra unutarnjih poslova, mediji vec neslužbeno najavljuju kao vjerojatnog novog predsjednika srbijanske vlade.
S druge strane, ne iskljucuje se ni mogucnost udruživanja koalicije Nikoliceva SNS-a s koalicijom Daciceva SPS-a, premda se ocjenjuje kao vjerojatnije da nakon izbora Dacic prvo razgovara s Tadicem, imajuci u vidu da su njihove dvije stranke glavni partneri u dosadašnjoj vladajucoj koaliciji.

NATO je u petak priopcio da su njegove snage na Kosovu u pripravnosti kako bi potpuno nepristrano jamcile sigurnost tijekom predsjednickih i parlamentarnih izbora u Srbiji u nedjelju na kojima sudjeluju i kosovski Srbi.

Oko 110.000 kosovskih Srba trebalo bi sudjelovati na predsjednickim i parlamentarnim srpskim izborima u birackim uredima koje je postavila Organizacija za europsku sigurnost i suradnju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter