U Srbiji pojacane mjere sigurnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Srpska radikalna stranka pozvala je gradane i svoje pristaše da dodu u nedjelju na skup pod nazivom "Suradnja s Haškim tribunalom predstavlja izdaju srpskih nacionalnih interesa". I ultradesnicarske organizacije uputile su slican poziv na svojim sajtovima.

Srbijanski ministar policije Ivica Dacic obavijestio je da prosvjed zbog hapšenja Ratka Mladica nece biti zabranjen te da se poduzimaju mjere da bi se sprijecila moguca eskalacija ponašanja ekstremnih grupa koje bi skup mogle iskoristiti za nerede. Inace, situacija u Srbiji nakon Mladicevog uhicenja je stabilna, ali mjere sigurnosti su podignute na višu razinu, potvrdio je ministar.

Haaški optuženik Ratko Mladic apelirao je na javnost da se ne izazivaju neredi zbog njegova uhicenja i da "ne dode do krvoprolica na ulicama", prenio je njegov odvjetnik Miloš Šaljic.

Prema informacijama iz sigurnosnih službi, javnost ce o izrucenju Mladica Haškom sudu biti obaviještena tek kad zrakoplov s njim sleti u Haag, jer je rijec o sigurnosnoj operaciji visokog rizika, koja podrazumijeva apsolutnu tajnost. Nedavno uhiceni najtraženiji haški optuženik bit ce zadržan u pritvoru Okružnog zatvora dok se ne steknu uvjeti za izrucenje Nizozemskoj. Prema procjenama, to bi se moglo dogoditi najkasnije sredinom iduceg tjedna.

Mladicev odvjetnik Šaljic rekao je da ce žalbu na rješenje o izrucenju predati najvjerojatnije poštom u ponedjeljak. Darko Mladic, sin Ratka Mladica, najavio je da ce od suda tražiti vještacenje zdravstvenog i psihickog stanja svoga oca, ocjenjujuci da on trenutno nije sposoban da bude procesuiran.

Razni su me obilazili dok sam se skrivao i mnogi popovi su dolazili do mene, rekao je Ratko Mladic na saslušanju u Specijalnom sudu i u više navrata se pred sucem osvrtao na svoje skrivanje, saznaje "Blic". Tijekom dva dana saslušanja, Mladic je mijenjao raspoloženja - od srcanog stava, tuge, suza, kao i zbijanja šale i dobacivanja. Želio je pricati o raznim temama i spominjao je mnoge ljude, ali je odbio u ruke uzeti optužnicu Haškog tužiteljstva, navodi beogradski dnevnik. "Ja nikog nisam ubio! Oni koji su ubijali trebali bi i odgovarati", izjavio je Mladic pred sucem. On je zatražio dozvolu da posjeti grob kceri Ane koja se ubila 1994. godine. (B. O. I./NL)


Podijeli: Facebook Twiter