U Srbiji izvanredna situacija zbog snijega

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je proteklih dana u 37 srbijanskih opcina proglašena izvanredna situacija zbog višednevnih velikih snježnih padalina i niskih temperatura, srbijanska vlada u nedjelju je proglasila izvanrednu situaciju na podrucju cijele zemlje u kojoj je dosad od hladnoce smrtno stradalo devet osoba, a oko 70.000 je blokirano u seoskim i planinskim podrucjima.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dacic, koji je predsjedao sjednicom stožera za izvanredne situacije, ukazao je da pojam "izvanredne situacije" podrazumijeva uporabu svih raspoloživih službi u zemlji na rješavanju problema nastalih uslijed vremenskih neprilika, prirodnih nepogoda i havarija u industriji, te da taj pojam treba razlikovati od politickog pojma "izvanrednog stanja".

Srbijanska vlada u petak je, zbog problema izazvanih višednevnim velikim snježnim padalinama i niskim temperaturama u cijeloj zemlji, preporucila preventivne mjere za otklanjanje problema u opskrbi energijom i energentima i omogucavanju rada energetskog sustava u zemlji u uvjetima ekstremno niskih temperatura.

Industrijskim potrošacima preporuceno je da, sukladno tehnickim mogucnostima, svedu potrošnju na tehnološki minimum, a drugim potrošacima da maksimalno racionaliziraju potrošnju energije i energenata.

Iz ministarstva prosvjete i znanosti lokalnim samoupravama preporucena je obustava rada predškolskih ustanova te osnovnih i srednjih škola tijekom cijelog sljedeceg tjedna, dok je sveucilištima preporuceno da tijekom ispitnog roka donesu nove planove održavanja ispita i da se ispiti ili odgode ili budu grupirani i održani istoga dana. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter