U Srbiji 4 umrlih od groznice Zapadnog Nila

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Četiri osobe u Srbiji umrle su, a 63 ih je oboljelo od groznice Zapadnog Nila, objavio je Institut za javno zdravlje "Batut", a prenosi u ponedjeljak agencija Tanjug.

U podacima instituta do 16. kolovoza navodi se da je jedna od preminulih iz Rume, jedan pacijent je s područja općine Temerina, a dvoje iz općine Čukarica. Preminuli su bili stariji od 50 godina i kronični bolesnici, što znači da su bili u skupini s povećanim rizikom od težeg oblika te virusne bolesti.

Od ukupnog broja oboljelih, 43 pacijenta imaju ili su imali simptome meningitisa, encefalitisa ili meningoencefalitisa, navodi institut.

Većina ih je s područja Beograda (48), a ostalih 15 iz općina Ruma (2), Pančevo (2), Valjevo (3), Temerin (1), Šabac (1), Sremska Mitrovica (1), Vršac (1) i Smederevo (4).

Groznica Zapadnog Nila široko je rasprostranjena bolest u Africi i drugim dijelovima svijeta, a na čovjeka je sa zaraženih ptica prenose komarci. 

Najčešće se očituje kao kratkotrajna vrućica, a u malog broja zaraženih zahvaćeni su mozak i moždane ovojnice. Uzročni virus bolesti poznat je od 1937. godine, a naziv je dobio po pokrajini u Ugandi gdje je otkriven. (Hina/Tanjug)


Podijeli: Facebook Twiter