U Srbiji 13 tona droge čeka propise da bude uništeno


U Srbiji na uništavanje čeka više od 13 tona zapljenjene droge - od marihuane i heroina, do kokaina i drugih narkotika, pišu u petak beogradske "Večernje novosti".

Prema navodima ovog lista, deseci i stotine kilograma raznih narkotika, čekajući propise o adekvatnom uništavanju, pohranjeni su širom Srbije u prostorijama policije, uz neodgovarajuće uvjete i veliku opasnost po zdravlje policijskih službenika, ali i od zloporaba da se narkotici ponovno nađu na ulicama.

"Svi zakonom predviđeni propisi da se droga uništi bili su ispunjeni, ali je cijeli proces zakočilo ministarstvo zdravlja", tvrde "Večernje novosti" prenoseći ocjenu državnog tajnika u MUP-u Srbije Vladimira Božovića da "u rješavanju ovog problema ne smiju postojati birokratske prepreke" i da "državni organi moraju naći način da ubrzaju propisane procedure".

List navodi da zaplijenjena droga u Srbiji "nije uništavana godinama" i da "još od NATO bombardiranja nije uništen ni gram" te da je "2008. utvrđeno da se u prostorijama policije nalazi 6,5 tona narkotika" kojima "po zakonu tamo nije mjesto".

Upozoravajući na moguće posljedice po zdravlje policijskih službenika, list navodi i da su nedavno uhićeni policajci u Valjevu, u središnjoj Srbiji, koji su uz pomoć lokalnih narko-dilera prodavali zaplijenjeni heroin, pohranjen u policijskoj postaji.

Također, list podsjeća i da je nakon pada režima Slobodana Miloševića u sefu jedne banke u središtu Beograda nađeno 600 kilograma droge. Zapisnik o oduzimanju i uništavanju 600 kilograma droge iz sefa tadašnje državne sigurnosti (DB) pročitan je na suđenju za ubojstvo nekadašnjeg srbijanskog premijera Srbije Zorana Đinđića, a droga je otkrivena u veljači 2001. godine. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter