U spomen poginulima u Domovinskom ratu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U gradovima širom Istre danas su, povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja, položeni vijenci u spomen na stradale branitelje i sve poginule u Domovinskom ratu.

Minutom šutnje su pocast i zahvalu svim braniteljima, posebno onima koji su živote žrtvovali za domovinu, u Porecu odali gradonacelnik Edi Štifanic, predsjednik Gradskog vijeca Edidio Kodan i procelnik Ureda Grada Danilo Sredanovic te predstavnici Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata predvodeni predsjednikom Mirom Sošicem i Saveza antifašistickih boraca. Uz središnji križ na gradskom groblju položili su vijence i zapalili svijece u spomen na sve poginule u Domovinskom ratu, a molitvu je predvodio kancelar Porecke i pulske biskupije Ilija Jakovljevic.

Delegacija Grada Pazina na celu s gradonacelnikom Renatom Krulcicem, u nazocnosti predstavnika udruga proisteklih iz Drugog svjetskog i Domovinskog rata, politickih stranaka i policije, u petak je položila vijenac uz središnji križ na gradskom groblju u spomen na sve koji su svoje živote dali za slobodnu i samostalnu Hrvatsku.



Predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata s Umaštine, predstavnici Udruge antifašistickih boraca, policijske postaje i Grada Umaga polaganjem vijenaca i paljenjem svijeca uz središnji križ gradskog groblja na prigodan su nacin obilježili Dan pobjede, domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja. Minutom šutnje odali su pocast svima onima koji su položili živote za slobodu i samostalnost Lijepe naše. I sam sudionik Domovinskog rata umaški je gradonacelnik Vili Bassanese pozdravio sve koji su stigli na ovu svecanost. - Ispunjeni smo ponosom prisjecajuci se dogadanja od prije 16 godina. S tim bi trebalo živjeti poput obitelji, a ne da nas obuzimaju negativni osjecaji, jer u tom slucaju zaboravljamo sve one žrtve kojima je placena domovinska sloboda.

Delegacije Grada Rovinja, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, Saveza antifašistickih boraca, društvenog i politickog života grada položile su uz zvuke trube vijence, cvijece i svijece na središnji križ gradskog groblja Laste. Tom se prigodom ratni zapovjednik rovinjskog bataljuna Fortunali, pukovnik Drago Pulic, prisjetio sudjelovanja Rovinjaca u briljantnoj vojnoj akciji Oluja. U ime Grada Rovinja braniteljima i posebno onima koji su položili život za domovinu zahvalio je zamjenik gradonacelnika Rovinja Marino Sponza. Zahvalu braniteljima uputio je i predsjednik rovinjske podružnice Hrvatskog casnickog zbora Boris Juricic.

Pocast poginulima za slobodnu Hrvatsku u cetvrtak su, paljenjem svijece i polaganjem cvijeca kod Centralnog križa na labinskom groblju, odali predstavnici lokalne uprave i udruga proizašlih iz Domovinskog rata te antifašistickih udruga. Delegaciju su uz gradonacelnika Tulija Demetliku i nacelnika Opcine Kršan Valdija Runka, cinili Bruno Miletic ispred braniteljskih udruga, odnosno 119. brigade HV-a, predstavnici UAB-a i Udruge Josip Broz Tito, te nacelnik policijske postaje Elvis Zahtila.

U Puli su u cetvrtak položeni vijenci i upaljene svijece na spomen-obilježjima poginulih braniteljima. (K. F., M. R., M. G., A. P., I. R.)



Izložba braniteljskog stvaralaštva

"Hrvatski branitelji 16 godina nakon pobjedonosne Oluje" naziv je izložbe povodom Dan domovinske zahvalnosti i hrvatskih branitelja, koja je održana u cetvrtak u atriju umaškog Puckog otvorenog ucilišta "Ante Babic". Tijekom cijelog dana na štandovima su bili izloženi brojni proizvodi, djelo braniteljskog stvaralaštva i poduzetništva. Izložbu su realizirale ovdašnje braniteljske udruge HVIDR-a i UHBDR -154, te umaška Policijska postaja u suradnji s Gradom Umagom. - Ova izložba potvrduje što su sve branitelji spremni raditi i osmisliti, a sve s ciljem osiguranja vlastite ili obiteljske egzistencije, kazao je predsjednik HVIDR-e Darko Grgoševic. (M. G.)


Podijeli: Facebook Twiter