U spomen na crvenog ficu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U sklopu obilježavanja Dana osjeckih branitelja, na križanju osjecke Vukovarske i Trpimirove ulice otkrivena je umjetnicka instalacija, u spomen na crvenog ficu, koji je 27. lipnja 1991. godine, pregazio tenk JNA, cime je simbolicki oznacen pocetak ratnih zbivanja i otpora velikosrpskom agresoru u Domovinskom ratu.

Osjecki gradonacelnik Krešimir Bubalo rekao je da do 27. lipnja 1991. godine mnogi nisu shvacali što ce se dogoditi u Hrvatskoj, a nakon toga dana, te snimaka tog dogadaja, koje su obišle svijet, svi su shvatili da je poceo rat u Osijeku te snažan napad jugoarmije i cetnika.

Dodao je da je crveni fico, koji je 1991. godine pred tenkove JNA postavio Branko Breškic simbol svih Osjecana, Slavonaca i Hrvata, koji su se borili za Hrvatsku. Ta instalacija treba biti podsjetnik da se tako nešto više nikad ne ponovi, rekao je.

Instalacija prikazuje tenk ukopan u zemlju, dok fico gazi preko tenka i time simbolizira pobjedu Hrvatske u Domovinskom ratu. Dio umjetnicke instalacije, vojni tenk T-55, donacija je Vojnog muzeja Ministarstva obrane Republike Hrvatske.


Podijeli: Facebook Twiter