U Splitu prvi slučaj ovosezonske gripe

Ilustracija (Foto: Arhiva)
Ilustracija (Foto: Arhiva)

U Splitu je dokazan prvi slučaj ovosezonske gripe, izvijestili su u utorak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije te procjenjuju kako se vrhunac epidemije gripe očekuje u veljači, a završetak početkom travnja.

"Iz referentnog laboratorija Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo iz Zagreba, od 15-ak dosad prijavljenih slučajeva simptoma gripe na splitskom području, dobili smo prvi slučaj u kojem se potvrđuje postojanje gripe u Splitu a to znači i službeni početak ovosezonske gripe u Splitu", rekla je u ponedjeljak za Hinu dr. Dijana Novković, voditeljica službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Splitsko-dalmatinske županije.

Po njenim riječima, do sada je potrošeno gotovo svih 17.000 doza cjepiva protiv gripe koliko ih je za ovu sezonu dobio Nastavni zavod za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije budući da je ove godine porastao broj zainteresiranih za cijepljenje u odnosu na nekoliko ranijih godina kad je pak zanimanje za takvo cijepljenje bilo u opadanju.

"Do kraja tjedna dobit ćemo dodatne količine doza za cjepivo protiv gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji gdje se njen vrhunac očekuje za tri do četiri tjedna, a prestanak ovosezonske gripe, prema našim procjenama, mogao bi se dogoditi početkom travnja", rekla je Novković. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter