U Splitu premijera opere "Macbeth"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijera obnovljene opere "Macbeth" Giuseppea Verdija izvedena je večeras pred punim gledalištem splitskoga Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u povodu 200. obljetnice rođenja toga talijanskog skladatelja.

Redatelj je Petar Selem, dirigent maestro Filippo Zigante, a scenograf Ivo Knezović. U glavnim ulogama su nastupili makedonski bariton Boris Trajanov kao Macbeth i grčka sopranistica Sofia Mitropoulos kao Lady Macbeth, te još Ivica Čikeš i Božo Župić, Domagoj Dorotić, Vinko Maroević i Špiro Boban, Antonija Teskera, Mate Akrap, Tonči Banov, Jadran Barišković, Zlatko Aurelio Kokeza, Vjera Zenko i Roko Blažević.

"Macbeth" je opera u četiri čina za koju su talijanski libreto po istoimenoj Shakespeareovoj drami napisali Francesco Maria Piave i Andrea Maffei. To je Verdijeva deseta opera i ujedno njegova prva adaptacija Shakespeareovih djela, nakon koje su slijedili "Otello" i "Falstaff", za koji su mu kao predložak poslužile "Vesele žene windsorske".

Riječ je o jednoj od najmračnijih i najmoćnijih tragedija velikog dramatičara. Smještena u Škotsku, drama se bavi psihološkim i političkim okolnostima koje nastaju nakon što škotski vojskovođa Macbeth, izabire zlo kao put ostvarenja svoje nezajažljive ambicije. Djelo je tako postalo i ostalo snažnom metaforom vlasti ogrezle u krajnjoj korupciji i zločinu.

Verdijeva opera Macbeth je 1847. godine nastala neposredno nakon Attile i mnogi je smatraju najhrabrijom, najkonzistentnijom i najidealističkijom operom tog razdoblja njegova stvaralaštva. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter