U Splitu otkriven antički amfiteatar iz 4. stoljeća

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Splitski su arheolozi u središtu grada nedaleko bivše Općine u Ulici Domovinskog rata pronašli ostatke antičkog amfiteatra s početka 4. stoljeća, čime je Dioklecijanova palača dobila važan atribut koji je ona, u skladu s politikom kasnog carstva, morala imati, rečeno je u povodu otkrića na konferenciji za novinare u splitskom Konzervatorskom odjelu.

"Riječ je o sjajnom lokalitetu koji se nalazi na najvažnijoj prometnici grada Splita. Zbog ovoga otkrića nećemo zaustaviti život u gradu pa ćemo lokalitet konzervirati i privremeno zatrpati sve dok se ne pripremi njegova prezentacija", kazao je pročelnik Konzervatorskog odjela Radoslav Bužančić.

Istraživanja su pokazala da se ne radi o kazalištu nego o amfiteatru s arenom u rasponu od 50 metara. Pročelnik Bužančić je kazao da je splitski amfiteatar, uz onaj solinski, druga zgrada te vrste u širem prostoru antičke Salone.

Dogradonačelnik Goran Kovačević izrazio je oduševljenje nalazom napomenuvši da Split već 100 godina nije imao ovakvo otkriće. "Vjerujem da će postati novi kulturni resurs Splita koji će obogatiti našu kulturnu baštinu", dodao je Kovačević.

Voditeljica zaštitnih istraživanja iz tvrtke Neir, arheologinja Anita Penović rekla je da datacija odgovara vremenu s početka prve polovine četvrtog stoljeća. "Sada sa sigurnošću možemo reći da taj nalaz datira s početka četvrtog stoljeća, a što ćemo do kraja istraživanja još pronaći, ne znamo. O vremenu nastanka govore nam svi predmeti, točnije pokretni materijali koje smo tamo pronašli - novčići, ulomci, numizmatički nalazi stakla, amfore, keramika, a i sam akvedukt koji je pronađen uz amfiteatar je iz doba Dioklecijana", rekla je Penović.

Ovo je nalazište pronađeno nakon što je u listopadu na križanju Ulice Domovinskog rata započelo kopanje za pripremu budućeg trgovačkog centra Small Mall koji će se nalaziti u susjednoj ulici, na uglu Livanjske i Vukovarske ulice.

Uz pulsku Arenu ostaci amfiteatara u Hrvatskoj su pronađeni u Saloni, u Burnumu kraj Knina te sada u Splitu. (Hina, snimio V. BAŠIĆ/CROPIX)


Podijeli: Facebook Twiter