U Splitskoj bez tople vode dok se ne osigura nafta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Stanari Splitske i Ulice Starih statuta, odnosno, blok-zgrada na Punti, ostali su bez tople vode i grijanja jer za rad toplane više nema nafte.

- Navodno, tople vode nema zato što više nema nafte. Doduše, dosta stanara to više ne zanima jer su se isključili iz sustava toplane, ali ima nas koji smo ostali u sustavu. Praktički dva ulaza, od njih osam, ostala su u sustavu toplane. Forsirali su isključenje iz sustava toplane, čak sumnjamo da su ankete u kojima se većina izjasnila da želi prestanak rada toplane lažirane, a sada smo ostali bez tople vode, kaže nam jedna ogorčena stanarka, koja tvrdi da se mnogi protive i opstruiraju najavljeno prebacivanje grijanja na prirodni plin, što je najavljeno za proljeće.

Iako je gašenje toplane najavljeno za 30. travnja, do kada bi se  onima koji su ostali u sustavu trebalo omogućiti grijanje i topla voda, očito će se to dogoditi ranije. Mnogi stanari odlučili su izaći iz sustava toplane, bez obzira na to što trebaju plaćati hladni pogon toplane do proljeća.

Međutim, dosta je i onih koji nastavljaju plaćati toplanu unatoč visokim troškovima, a sada su svejedno ostali na cjedilu.

- Nafte više nema i do daljnjeg nema niti rada toplane. Svi oni koji se namjeravaju isključiti iz sustava toplane imaju vremena do sutra predati svu dokumentaciju.

Suvlasnici su u više navrata upoznati s financijskom situacijom, koja je puno veći problem od rješavanja pravnog problema sa suvlasničkim udjelima. Prijašnjih je godina, naime, za sezonu grijanja bilo potrebno 25 tona nafte, što je tada koštalo 75 tisuća kuna. Danas je ta cijena 180 tisuća kuna i jasno je da je to velik problem u ovom trenutku. Govorili smo i ranije da je toplana nerentabilna.

Potrošnja, doduše, nije ista jer se određeni broj prijašnjih suvlasnika isključio iz sustava, ali riječ je o osam ulaza i raštrkanim korisnicima, odnosno, velikom gubitku topline.

Čim se skupi novca za kupnju deset tona nafte toplana će ponovno početi raditi, kaže Darko Glumac, direktor Castruma, upravitelja zgrade.

Dodaje da im neki od suvlasnika koji su ostali u sustavu toplane vele da omogućavanje tople vode troši previše goriva toplani. Naime, čak dvije petine nafte troši se za toplu vodu, ostatak za grijanje, pa predlažu da toplana služi samo za grijanje da bi potrošnja bila manja.

- Kako će toplana raditi, odlučit će oni sami, ali dok se ne izjasne i ne osiguraju sredstva za spomenutih deset tona nafte do daljnjeg neće imati toplu vodu i grijanje, zaključio je Glumac. (G. ROJNIĆ, snimio D. ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter