U Španjolskoj ugašene još jedne novine, La Gaceta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kriza u Španjolskoj odnijela je još jednu žrtvu u medijskom prostoru, prestaje izlaziti tiskano izdanje La Gacete, dnevnika osnovanog 1989., doznaje se u ponedjeljak.

- Ugasili smo tiskano izdanje u petak, rekao je za AFP glasnogovornik lista koji zapošljava šezdesetak ljudi.

- Novine će nastaviti izlaziti u elektroničkom obliku koji ćemo razvijati, ističe list te dodaje da još nije odlučio kako će gašenje tiskanog izdanja utjecati na zaposlenike.

Taj konzervativni list pokrenut 1989. pod nazivom La Gaceta de los Negocios, bio je isprva specijaliziran za gospodarstvo, a zatim se počeo baviti općim temama u okviru grupe Intereconomia koja ima radio i televiziju.

Gašenje lista događa se u teškom času za medije u Španjolskoj, koju su u pet godina pogodile dvije recesije: po izvješću novinarske udruge iz Madrida (APM), u 2013. su zatvorena 73 lista i ukinuta 4.434 radna mjesta.

Po podatcima APM-a, od 2008. su nestala 284 glasila i 11.151 radno mjesto, a Savez udruga španjolskih novinara (FAPE) kaže da je od 2009. ugašeno 10.500 radnih mjesta.

Koncem studenoga zbog prezaduženosti prestala je emitirati regionalna televizija Valencia koja je zapošljavala 1.700 ljudi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter