U Španjolskoj poraz socijalista

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Španjolski socijalisti pretrpjeli su u nedjelju težak poraz na lokalnim izborima dobivši 27,98 posto glasova, dok su konzervativci Narodne stranke dobili 36,25 posto, prema prvim rezultatima nakon 53,09 posto prebrojanih glasova.

Socijalisti (PSOE), koji su na vlasti od 2004., pretrpjeli su težak poraz u trenutku teške gospodarske krize i višednevnih socijalnih prosvjeda, deset mjeseci prije parlamentarnih izbora.

Socijalisti su izgubili izbore i na prethodnim opcinskim izborima 2007., ali s mnogo manjom razlikom, odnosno s 34,9 posto glasova u odnosu na 35,6 posto glasova koliko je dobila Narodna stranka (PP).

Prosvjednici koji su u Madridu pocetkom tjedna zauzeli trg Puerta del Sol kako bi prosvjedovali protiv posljedica gospodarske krize, odlucili su nastaviti prosvjede bar do sljedece nedjelje.

Vodeca oporbena stranka, Narodna stranka, na regionalnim izborima u Kastilji-La Manchi, osvojila je 48 posto glasova, prema podacima dostupnim nakon prebrojanih 23 posto glasova, dok su Socijalisti, koji su u toj pokrajini na vlasti 28 godina, osvojili 42 posto glasova.

Prema izlaznim anketama objavljenim nakon zatvaranja birališta, socijalisti su izgubili i Barcelonu, drugi grad Španjolske koji su vodili 32 godine, a u Baskiji vodi nova separatisticka baskijska stranka Bildu. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter