U Sovinjaku tri dana slavili Belu nedeju


Puna tri dana slavili su u Sovinjaku Belu nedeju, a tradicijski pučki sajam ove su godine uz kulturne, zabavne i sportske sadržaje upotpunili prvom izložbom autohtonih proizvoda; meda, maslinovog ulja, vina, gljiva i lavande.

- Želja nam je bila prezentirati domaće proizvode. Sudjelovala su četiri izlagača; Miro Staraj iz Valari, obitelj Vivoda iz Sovinjskih Brda, obitelji Čaplinskij i Černeka iz Sovinjaka, a iduće godine očekujemo veći odaziv, izjavio je Mirjan Černeka, predsjednik Mjesnog odbora Sovinjak.

Tradicijski nedjeljni sadržaj, sveta misa u sovinjskoj crkvi bila je prilika da se stariji prisjete nekadašnje procesije tijekom koje se, upravo za Belu nedeju, nosio kip Majke Božje oko crkve do mjesnog groblja. Lino Černeka, 61-godišnjak iz Sovinjaka, rekao nam je da su se u crkvu, na nedjeljnu misu, na blagoslov nosili buketići cvijeća i ljekovitog bilja; metvice, timijana i majčine dušice, koji su se potom sušili i palili za bolesti u kući.

Organizatori su u sklopu trodnevnog programa pripremili turnir u briškuli i trešeti, 8. "Trku z vozići", turnir u električnom pikadu i stolnom nogometu, a u nedjelju poslijepodne u nazočnosti gradonačelnika Valtera Flega, nastupio je duo Mario & Toni, polaznici Dječjeg vrtića "Grdelin" iz Buzeta te ženski zbor Lavanda Novigrad. Belu nedeju organizirali su Mjesni odbor Sovinjak, Pikado klub Sove i Santa Terra Pucinum. (Napisala i snimila G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter