U Sofiji prosvjed protiv oligarhije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tisuće prosvjednika u Sofiji izvikivalo je u nedjelju da im je dosta vladavine oligarhije, 24 godine nakon smjenjivanja posljednjeg komunističkog čelnika Todora Živkova.

Prema procjeni agencije France presse, okupilo se oko 4.000 prosvjednika od kojih su neki nosili transparente "24 godina privida demokracije - dosta je", "Dolje mafija", "Zabrana oligarhije", "Mi ostajemo, vi (vlada) emigrirajte".

Defilirali su uz povike "Ostavka", "Mafija", "Vi ste sramota" ispred parlamenta i sjedišta vlade.

Prosvjede su organizirali studenti i profesori deset sveučilišta koji dva tjedna prosvjeduju i pokušavaju pokrenuti pokret protiv tehnokratske vlade Plamena Orešarskog.

Ta vlada, koju podržavaju socijalisti i turska manjinska stranka MDL, a prešutno i ultranacionalisti, optužena je za povezanost s oligarhijom.

Najsiromašniju članicu Europske unije Bugarsku od početka godine potresaju pobune koje su u veljači dovele do pada konzervativne vlade Boika Borisova.

U deklaraciji objavljenoj u subotu, na obljetnicu pada Berlinskog zida, studenti su tražili "radikalnu promjenu obrazovnog sustava, koji bi trebao stvarati neovisne osobe kritičkog duha, a ne konformiste".

Predvečer je u Sofiji predviđen skup i koncert pjesama s prvih antikomunističkih prosvjeda 1989.-1990. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter