U sobi za triježnjenje pjevaju, šeću, čekaju…

Video nadzor nad sobama za zadržavanje
Video nadzor nad sobama za zadržavanje

Dežurna služba Policijske postaje Pula, koja pokriva područje gradova Pule i Vodnjana te općina Medulin, Ližnjan, Marčana, Barban, Sventvičenat i Fažana, na raspolaganju je građanima 24 sata svaki dan u godini. Prema broju dojava Dežurna služba pulske policijske postaje najzaposlenija je u Hrvatskoj.

S ekipom dežurne službe proveli smo nekoliko sati u noći s nedjelje na ponedjeljak. Bila je to jedna od mirnijih noći, jer više je posla četvrtkom kada je student party u Uljaniku ili subotom, blagdanima i kada se održavaju neke manifestacije. Ljeti je daleko više posla nego u ostalim godišnjim dobima, kaže šef smjene Marijan Šipek.

- Evo sada će nam patrola dovesti jednog mladića radi skitnje. Zatečen je na autobusnom kolodvoru... Uhićen je i smjestit ćemo ga u jedinicu za zadržavanje, a unutar 12 sati odvest ćemo ga sucu za prekršaje, objašnjava Šipek.

Dodaje da većina osoba zadržanih zbog pijanstva odmah legne spavati, ali ne i oni pod utjecajem nekih droga. Pušačima je tada najveći problem što ne mogu pušiti. Neki pjevaju, neki šeću, neki samo sjede i čekaju da prođe vrijeme. U većini slučajeva policajci nemaju problema sa zadržanim osobama, a uglavnom se radi o muškarcima. Ako su neki agresivni, vrlo brzo ih smire policajci koji su ih doveli. Neki se dovode i u lisicama pa šef smjene s njima obvezno porazgovara.

Postupanje policajaca je uvijek odgovarajuće u odnosu na ponašanje zadržane osobe, a ako se neka osoba požali na pretjeranu uporabu sile, posla ima Unutarnja kontrola, a uz snimke sve je puno lakše i vjerodostojnije. (S. BODLAJ IVAŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter