U Smoljancima otvoren počasni švicarski konzulat

Švicarski konzul Stefan Stermann i počasna konzulica Draženka Moll (Danilo MEMEDOVIĆ)
Švicarski konzul Stefan Stermann i počasna konzulica Draženka Moll (Danilo MEMEDOVIĆ)

U Smoljancima je jučer svečano otvoren najmanji od 180 počasnih konzulata Švicarske Konfederacije u svijetu - u selu Smoljanci nedaleko Svetvinčenta. Počasnom konzulicom imenovana je Draženka Moll, poznata privatna iznajmljivačica s ovih prostora koja vodi impozantno zdanje agroturizma Stancija 1904 koje je svojedobno zaslužilo i turističku nagradu Europska destinacija izvrsnosti.

Najmanji u svijetu

Svečanosti otvaranja ovog konzulata koji će biti nadležan za Istarsku i Primorsko-goransku županiju uz crkveni blagoslov prisustvovali su brojni uglednici iz gospodarskog i političkog života, a među njima veleposlanik Švicarske Konfederacije u Hrvatskoj Stefan Estermann, istarski župan Valter Flego, predsjednik skupštine Primorsko -goranske županije Erik Fabijanić, načelnik općine Svetvinčenat Dalibor Macan, predstavnici HGK iz Pule, županijske Turističke zajednice, počasni konzuli u obje županije te mnogi drugi.

- Neobično je da se počasni konzulat otvorio u tako malom mjestu i time smo postali najmanji počasni konzulat Švicarske u svijetu. Zadaća će mi uz moj redovan posao biti da se kao počasna konzulica brinem za švicarske državljane koji žive u Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji kada se za to pokaže potreba. Kada god švicarski državljani primjerice izgube putovnicu, ili im bude ukradena, ili se dogodi neka nesreća i smrtni slučaj, moći će se obratiti meni u Smoljancima. Ovu sam nominaciju prihvatila  jer će kod nas uz konzularnu pomoć svi moći dobiti i koru kruha te krevet, kazala je Moll koja je na dužnost odabrana na četiri godine.

Inače, Moll je u Švicarskoj živjela, radila i pisala za hrvatsku zajednicu 13 godina. Na ovu ju je dužnost predložilo  švicarsko veleposlanstvo u Zagrebu, a potvrdila ju je predsjednica države Kolinda Grabar - Kitarović.

Brojni turisti

-Veza između Hrvatske i Švicarske je oduvijek bila bliska i prijateljska i Švicarska je oduvijek podupirala Hrvatsku od njena osamostaljena. Prije dvije godine Hrvatska je ušla u Europsku uniju, a kroz to je članstvo za nas postala još i važniji partner  te smo odlučili nastaviti i unaprijediti tu suradnju. U Švicarskoj imamo jaku hrvatsku zajednicu koja broji 30 tisuća ljudi, a i u Hrvatskoj imamo malu, ali aktivnu švicarsku zajednicu. Turizam je drugi važan faktor koji povezuje naše države. Lani je u Hrvatsku došlo 200 tisuća švicarskih gostiju, i od toga većina u Istru te Primorje i Gorski kotar. Švicarski turist traži kvalitetu i uvjeren sam da će ju naći ovdje, a ova stancija je jedan od primjera kvalitete, kazao je Estermann.

Istarski je župan naglasio kako otvaranje konzula u tako malom mjestu predstavlja gradnju mostova između dvije prijateljske države. 

- Nakon što imamo najmanji grad na svijetu, Hum, sada imamo i najmanji konzulat na svijetu. Uvijek iza svega stoje ljudi, a uvjeren sam da ljudi poput Draženke Moll  mogu ubrzati procese gospodarstva, putovanja i zbližavanja, kazao je Flego.

Fabijanić je pak naglasio kako je Švicarska odlučivši da u Smoljancima otvori konzulat, došla u kraj koji je multikulturalan i višejezičan.

- S ponosom možemo reći da smo i mi Švicarska u malome, zaključio je Fabijanić istaknuvši kako Moll ima otvorena vrata svih institucija Primorsko-goranske županije. (B. BAN)


Podijeli: Facebook Twiter