U Sloveniju u tjedan dana ušlo 50.000 migranata

U Sloveniju u tjedan dana ušlo 50.000 migranata
U Sloveniju u tjedan dana ušlo 50.000 migranata

Slovenska policija objavila je u petak da je u tu državu preko Hrvatske u manje od tjedan dana ušlo više od 50.000 migranata i izbjeglica, od čega samo u četvrtak u rekordnom danu njih 9.400, a premijer Miro Cerar je prilikom posjeta prihvatnom centru u Brežicama u petak  ponovo upozorio da je priljev izbjeglica iz susjedne Hrvatske prevelik i nekoordiniran sa Slovenijom.

Zbog toga slovenska vlada ne isključuje mogućnost postavljanja  fizičke barijere na 670 kilometara dugoj granici s Hrvatskom ako se ne nađe zajedničko europsko rješenje, a pritisak izbjeglica bude prevelik.  "Slovenija se nada europskom  rješenju za obuzdavanje izbjegličkog vala i to želi, no zbog nekooperativnosti susjednih država ili same Europske unije mogla bi biti prisiljena pojačati sadašnje mjere zaštite granice", kazao je Cerar u Brežicama, gdje se u kampu nalazi više tisuća izbjeglica.  

Iako slovenska vlada nije pristaša postavljanja ograda, u slučaju zaoštravanja situacije ne isključuje postavljanje tehničkih zapreka na granici, dodao je slovenski premijer. "Nadam se da će Hrvatska shvatiti da  njihov način postupanja nije pravi. Mi im nudimo ruku suradnje", kazao je Cerar.

Međutim, nije komentirao izjavu hrvatskog ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojiića da je Hrvatska ponudila Sloveniji da se migranti koji u velikom broju pristižu u Hrvatsku u Sloveniju transportiraju vlakovima sve do Šentilja na austrijskoj granici, ali da to slovenska vlada prešućuje.  

Cerar je i u četvrtak u razgovoru za Slovensku televiziju Hrvatsku optužio zbog navodne nehumanosti, rekavši da bez obavještavanja slovenske strane dovodi migrante na slovensku granicu, te da su u proteklih dana oni morali noću prelaziti nabujalu Sutlu iako je među njima bilo mnogo žena i djece.  

Cerar je u petak u Brežicama kazao da bi Europska unija morala brzo uvjeriti Grčku da zaustavi nekontrolirani prijelaz izbjeglica iz Turske, preko europske vanjske i schengenske granice, jer to državama na njihovoj balkanskoj ruti stvara ogromne probleme. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter