U Sloveniju do sada ušlo 62.000 migranata

Prelazak migranata i izbjeglica u Sloveniju nastavljen je i u noći na nedjelju (AFP)
Prelazak migranata i izbjeglica u Sloveniju nastavljen je i u noći na nedjelju (AFP)

U zadnjih je devet dana otkako je na Sloveniju skrenuo drugi izbjeglički val, nakon potpunog zatvaranja mađarske južne granice, u tu zemlju ušlo više od 60.000 izbjeglica, a ulazak preko zelene granice s Hrvatskom nastavio se i u noći na nedjelju i tijekom jutarnjih sati.

Slovenska policija objavila je da je u proteklih 9 dana do ponoći sa subote na nedjelju u državu ušlo  62.235 izbjeglica, a da ih je od utorka do danas Austrija prihvatila 37.655. Najveći je priljev migranata preko graničnog prijelaza Harmica/Rigonce, gdje je granicu po podacima policijske uprave Novo Mesto ovog jutra u tri maha prešlo oko 4.400 migranata koji se smještaju u prenapučene centre uz granicu, registriraju i postupno upućuju u Jesenice, Gornju Radgonu i Šentilj.

Tijekom jučerašnjeg dana u Sloveniju je po podacima policije ušlo više od 8.000 migranata preko zelene granice s Hrvatskom koja je ujedno i vanjska granica Schengenskog područja, ističu slovenske vlasti. Najkritičnije prilike su zbog velikog priljeva migranata u Brežicama, gdje su proteklih dana dolazili najviši slovenski dužnosnici i upozoravali na ozbiljnost situacije.  

U nedjelju je izbjeglički kamp u Brežicama posjetila ministrica zdravstva Milojka Kolar Celarc, te istakla da je zdravstveno stanje izbjegličke populaciije pod nadzorom iako su mnogi migranti vrlo iscrpljeni, a mnogi i dehidrirani.  Najavila je kako će radi higijenskih prilika uskoro biti na tom području organizirana epidemiološka dežurna služba, te je zahvalila aktivistima i djelatnicima međunarodnih humanitarnih i zdravstvenih udruga na pomoći koju u radu s izbjeglicama daju Sloveniji. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter