U Sloveniju do sada ušlo 150.000 izbjeglica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Sloveniju je do danas u 6 sati, po službenim podacima policije, ušlo ukupno 148.316 migranata, u zemlji ih je u prihvatnim centrima trenutno oko šest tisuća, a ujutro i popodne očekuje se njihovo prebacivanje u Austriju u suradnji sa susjednom državom koja ih je i do sada primala bez većih ograničenja.

U jutarnjim je satima u dva vlaka u Dobovu stiglo oko dvije tisuće izbjeglica i migranata. U prostorijama nekadašnje ljevaonice u tom mjestu smješteno ih je ukupno 1.686, dok su ostali u prihvatnim centrima u Šentilju i Gornjoj Radgoni. Slovenska policija očekuje da će Austrija i danas nastaviti s prihvatom izbjeglica i migranata preko Šentilja i Jesenica, kao i ranijih dana.

Mediji danas ne iznose nove pojedinosti o neslužbenoj informaciji da je slovenska vlada navodno kupila velike količine žičane ograde za zaštitu dijelova "zelene" schengenske granice prema Hrvatskoj ako bi priljev migranata postao prevelik ili nekontroliran, ali ta jučerašnja informacija službeno nije demantirana.

Slovenski dužnosnici i jučer su kao i prethodnih dana službeno izražavali zadovoljstvo boljom komunikacijom s hrvatskim vlastima o dolasku i prihvatu izbjeglica i migranata, što je ranije bio predmet prijepora među državama, a i suradnjom s Austrijom koja unatoč nedostatnim prihvatnim kapacitetima migrante i dalje prima i upućuje prema Njemačkoj.

Na zahtjev opozicije desnog centra koja zahtijeva strože mjere u obrani južne granice za slučaj da vrata migrantima u Njemačkoj postanu zatvorena, popodne će u parlamentu o izbjegličko-migrantskoj tematici govoriti predsjednik države i zapovjednik oružanih snaga Borut Pahor. Nakon toga će o toj temi biti održana osmosatna rasprava, ni nije poznato hoće li uslijediti kakvi zaključci.

Premijer Miro Cerar u više je navrata zahtjeve oporbenih stranaka, posebno stranke bivšeg premijera Janeza Janše, da se u parlamentu otvoreno govori o zatvaranju granice s Hrvatskom i postavljanju žičane ograde po uzoru na Mađarsku nazvao kontraproduktivnim i štetnim u trenutku kad zemlja o tom pitanju treba punu suradnju s Europskom unijom i političko jedinstvo u državi. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter