U Sloveniji zabranili slavljenje Tita i Dana mladosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Okružnica kojom je slovensko ministarstvo obrazovanja sve ravnatelje vrtica, osnovnih i srednjih škola upozorilo da ne smiju slaviti nekadašnji Dan mladosti 25. svibnja u susjednoj je državi obnovila stare polemike o odnosu prema prošlosti, a neki su je ocijenili promašenom.

Ministarstvo je u petak dalo službeno tumacenje da se na okružnicu odlucilo nakon vijesti u jednim novinama prema kojoj su lokalni dužnosnici sindikata obrazovanja u Ptuju pred tamošnjom osnovnom školom namjeravali organizirati priredbu s podsjecanjem na Titovu štafetu i 25. svibnja, koji se u nekadašnjoj Jugoslaviji slavio kao Dan mladosti.

No, ravnatelj osnovne škole Bogomir Širovnik izjavio je da je tabloid Požar-Report, koji je prvi izašao s takvom informacijom, objavio neistinu te da se radilo samo o tome da je netko poziv na redovni godišnji sabor prosvjetnih djelatnika u opcini Ptuj povezao s pridodanim elektronskim pismom u kojem se autor podsjetio vlastite mladosti i nacina na koji se nekada slavio Titov rodendan.

Zbog medijske manipulacije i narušenog ugleda škole ravnatelj Širovnik pomišlja i o podizanju tužbe protiv tog vrlo citanog privatnog tabloida.

Tajnik sindikata zaposlenih u obrazovanju Branimir Štrukelj izjavio je da je okružnica ministarstva obrazovanja u vezi sa spomenutim slucajem bilo nepotrebno ideološko dramatiziranje, pa cak možda i pokušaj sadašnje vlade desnog centra da pronade nepostojece neprijatelje.

U okružnici kojom je upozorilo ravnatelje da u državnim školama ne treba slaviti Tita koji je simbol nekadašnjeg režima ministarstvo je priložilo i lanjski pravorijek ustavnog suda. Njime je obrazloženo zašto je poništena odluka gradske opcine Ljubljana da jednoj novoj ulici u gradu dade naziv Titova cesta, za što se najviše zauzimao gradonacelnik Zoran Jankovic.

Ustavni suci tom su prigodom ustvrdili da se novim ulicama u Sloveniji ne mogu davati imena predstavnika režima koji je kršio ljudska prava i covjekovo dostojanstvo, dok stare ulice i trgovi koji su po Titu, Kardelju i drugim slovenskim revolucionarima i komunistickim celnicima nazvani u vrijeme bivše Jugoslavije, a u meduvremenu nisu promijenjeni, mogu i dalje ostati u upotrebi.


Podijeli: Facebook Twiter