U Sloveniji u nedjelju drugi krug predsjedničkih izbora

(A. DAGOSTIN)
(A. DAGOSTIN)

U Sloveniji se u nedjelju održava drugi krug izbora za predsjednika države, šesti od kako je država stekla samostalnost i nešto više od 1,7 milijuna registriranih birača odlučuje hoće li dati drugi mandat sadašnjem predsjedniku Borutu Pahoru ili izabrati njegova konkurenta, 15 godina mlađeg gradonačelnika Kamnika Marjana Šareca. 

Nešto više od 2,5 tisuće birališta bit će otvoreno od 7 do 19 sati, a službeni nepotpuni rezultati očekuju se u kasnim večernjim satima.

Prema većini anketa provedenih zadnjih dana, Pahor može očekivati između 55 i 60 posto glasova, a nešto tješnji rezultat najavila je anketa koju je za RTV Slovenija zadnja tri dana provela agencija Mediana, na uzorku 700 ispitanika. Potpora Pahoru prema toj projekciji kreće se između 49,8 i 57,2 posto, a Šarecu između 42,8 i 50,2 posto. 

Prema toj anketi, računa se da će odaziv birača na izbore biti manji nego u prvom krugu i iznositi između 38 i 44 posto. 

Od sinoć je na snazi predizborna šutnja koja će trajati do zatvaranja birališta u 19 sati, kada će biti poznati prvi neslužbeni djelomični rezultati. 

Dobije li većinu glasova, Pahor će postati drugi slovenski predsjednik koji je uspio ponoviti mandat. Prvi slovenski predsjednik Milan Kučan na tom je položaju bio od 2002. do 2012. godine, a oba je puta uvjerljivo pobijedio već u prvom krugu izbora. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter