U Sloveniji trenutno 14.000 migranata

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Sloveniji se trenutačno, prema podacima slovenske policije, nalazi nešto više od 14.000 izbjeglica i migranata, od kojih je 5.960 registrirano, dok su ostali u predviđenom postupku registracije, a predsjednik Borut Pahor pozvao je sugrađane da se prema njima odnose humano "jer oni nisu neprijatelji".

Radi se o podacima od 6 sati, a slovenska policija navela je na svom portalu i prihvatne centre gdje su migranti koji su već prošli postupak smješteni.
Najviše ih je u grijanim šatorima na Šentilju, koji će danas posjetiti ministrica obrane Andrejka Katič, a onda u Gornjoj Radgoni, gdje ih se nalazi skoro 1.200.
Procjenjuje se da je u noći iz Hrvatske u Sloveniju prešlo oko 6.000 izbjeglica i migranata koji se upućuju u centre u Brežicama, Dobovi i Jesenicama radi postupka, a onda obično nastave prema Šentilju i Gornjoj Radgoni.
Slovenski predsjednik Borut Pahor sinoć je za televizijsku postaju POP-TV kazao da se Slovenija s migrantskim valom susreće na miran i human način, što treba i nastaviti, te da pri tome valja postupati tako da u Sloveniji ne ostane više izbjeglica od broja koji Slovenija može zbrinuti.
- Moramo im pomagati koliko god možemo, izbjeglice nisu neprijatelji, kazao je Pahor, upozorivši na potrebu humanog postupanja prema ljudima u nevolji.
Uz to, Slovenija i u izbjegličkoj krizi mora sačuvati svoja savezništva, te osigurati potporu Europske unije, upozorio je Pahor.
Suradnju s Hrvatskom u reguliranju izbjegličkog vala ocijenio je nedostatnom, ali i upozorio da "svađe ne vode nikamo" i da treba biti svjestan kako se radi o susjednim zemljama koje će to uvijek i ostati.
Pahor je upozorio da je bitno da Austrija i Njemačka ne pooštre kontrolu na granici, odnosno da ne prekinu primanje izbjeglica.

U Sloveniju noću preko zelene granice ušlo više tisuća migranata

Prema ocjenama slovenske policije u noći s četvrtka na petak i ujutro u Sloveniju je preko zelene granice iz Hrvatske ušlo više tisuća migranata i izbjeglica koji su prebačeni u privremene centre u Brežicama i Dobovi, gdje ih je trenutačno po dvije tisuće u svakom, dok vlada traži lokaciju za novi tranzitni centar.

Otvoren je i novi prihvatni centar u Jesenicama, a nastavljaju se i prijevozi izbjeglica prema Šentilju, na granici s Austrijom. Prijevoz prema sjeveru se uglavnom obavlja vlakovima. Vlada je objavila da se traži i lokacija za novi tranzitni centar sa šatorima kapaciteta za prihvat 3.000 ljudi. U glavnom tranzitnom centru na Šentilju, gdje se može smjestiti 2.000 ljudi, u jutarnjim satima bilo je čak dvostruko više izbjeglica.

Jučer se praznio s primanjem migranata u Austriju, ali i punio novim migrantima koji su dolazili iz centara s juga. Slovenska vlada žurno pregovara s Austrijom o otvaranju još jedne ulazne točke za prijelaz migranata u tu zemlju, gdje su kampovi, po navodima medija, također popunjeni.
Nakon više spontanih odlazaka migranata iz Šentilja prema Austriji, taj će centar danas posjetiti ministrica obrane Andreja Katič, a vjeruje se da će osiguranje u kampu biti pojačano.
Slovenski premijer sinoć je u razgovoru za Slovensku televiziju - u kojemu je inače optužio Hrvatsku za "neeuropsko ponašanje" i navodno plansko dovođenje migranata na mjesta na granici gdje ih slovenska policija ne očekuje - kazao da Slovenija od Europske unije očekuje da će migracijski val riješiti na njegovu izvoru, ali nije isključio niti postavljanje fizičke ograde na granici s Hrvatskom "ako budemo prisiljeni djelovati sami".
Cerar je odbacio tvrdnje oporbe da se njegova vlada nije dovoljno odlučno postavila da bi zaustavila migrantski val i da nije iskoristila mjesec dana u kojima su migranti umjesto preko Slovenije prema srednjoj Europi tranzitirali rutom preko Mađarske.
Slovenska vladajuća koalicija opaske oporbe desnog centra da bi zbog krize morale dati ostavku ministrica unutarnjih poslova i ministrica obrane, a u suprotnom odstupiti sam premijer Cerar, nazvala je običnim populizmom, dok je više zastupnika iz oporbenih redova zatražilo da se o izbjegličkoj krizi održi izvanredna sjednica parlamenta. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter